НОВИНИ

Асен Василев: Обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега

bnt avatar logo
от БНТ
22:24, 26.04.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Асен Василев: Обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега. Той обрисува картината на разделение на обществото у нас в "Панорама".

"В момента обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега, още от 2020 г. е. "Продължаваме промяната" още я нямаше като партия. Ние просто станахме изразители в един момент на една от тези групи", отбеляза Асен Василев.

Едната група са хора, които харесват развитие на България по модела на Латинска Америка - голяма част от парите отиват в малко на брой хора, увеличава се неравенството, вървим към Европа с бавни темпове. При този модел има 1 млн.емигранти за 10 години управление на ГЕРБ и 1 млн. хора под линията на бедност. Втората група, на която от ПП са изразител, иска европейско развитие.

"Европейското развитие е всъщност да се намалят неравенствата, което се случи - от 2020 досега падна с 3 пункта коефициента на неравенството, три пъти по-бързо настигаме европейските доходи и Европа по БВП на глава от населението през покупателна способност. Парите се разпределят много по-широко", категоричен беше Василев.

Третата група също иска промяна на стария модел, но иска да ни бутне в посока Москва, Пекин, Орбан, иска евразийски модел на развитие, коментира той.


"Тези три групи са с еднаква тежест в обществото и е много лесно да се стигне до блокаж".

"Много е трудно някоя от тези групи да подкара държавата или към Европа, или към Москва, или обратно към този латиноамерикански модел", отбеляза Василев.

Отстраняването на г-н Желязков като шеф на парламента не е с оглед на неговата личност, а а с оглед на действията му, каза Асен Василев и даде пример с гласуване оставката на председателя на НЗОК, след като той я е оттеглил. Гласуването Василев определи като противоконституционно, то се обжалва в Конституционния съд, със сигурност ще падне това решение на парламента.

"Свалянето на председателя на парламента не трябва и не е политически акт, в случая ставаше въпрос за действията на председателя", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

По отношение на доклада за митниците, където е замесено и неговото име, който не е влязъл в пленарна зала, Василев подчерта, че няколко доклада, в това число и докладът на комисията за Нотариуса, също не са влезли в пленарна зала.


Какво още каза той вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Николов: Много усилия и търпение бяха осмислени със спечелената титла
Владимир Николов: Много усилия и търпение бяха осмислени със спечелената титла
Александър Попов: Сребърните медали не са утеха
Александър Попов: Сребърните медали не са утеха