НОВИНИ

Настъплението на машините: Роботи на фронта се включват във войната в Украйна (СНИМКИ)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:10, 26.04.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

На фронта - стотици роботи вече са на въоръжение в украинската армия. Нападение, логистика, миниране, евакуация на ранени - част от мисиите на дистанционно управляемите машини. В момента в Украйна се провеждат тестове на над 50 наземни роботизирани системи и 140 безпилотни наземни машини. Как се използват роботите и как ще продължи внедряването им на фронта.

Този команден център се намира в района на Лиман, източна Украйна. Тук пристигат данни не само от дронове, но и от роботите на фронтовата линия. В 63-та бригада вече активно използват един от най-новите модели - той може да "изненада" врага с мина, разказва командирът на бригадата, с позивна "Август".

"Ако войник се опита да постави мина на около 100 метра от вражеските позиции, това би означавало сигурна смърт. Но този робот се придвижва дискретно, скрит е в тревата - руснаците не могат да го видят", посочи командир на 63-та бригада.

Инженерът на бригадата показва робота в действие.

"Той ще достави два снаряда във вражеска позиция - ето така! Това - без робот - няма да е възможно. Знаете, военните имат бинокли и термовизионни уреди, наблюдават фронтовата линия през цялото време", допълни командирът на 63-та бригада.

През март инициативата на президента Володимир Зеленски #UNITED24, която събира средства за армията, обяви, че започва масово производство на роботи за военни цели.

"Украйна започва масово производство на роботизирани наземни платформи. В следващите няколко месеца, стотици от тях ще бъдат закупени от #UNITED24 , с които ще се подсили украинската армия на бойното поле".

В цяла Украйна малки и големи компании създават прототипи, които да са от помощ на украинските защитници. Сред тях е и фирмата на Роман, която през две седмици изпраща модел на фронта.

"Всеки път, когато пратим робот на фронта, военните ни дават отзиви, обратна връзка. Опитваме се всеки път да подобряваме моделите", каза Роман Музийка, мениджър в технологична компания.

До края на годината подобен род въоръжение ще има по цялата фронтова линия, прогнозира заместник-главнокомандващият на украинската армия - Вадим Сухаревски. Една от основните цели е не само да се запази личния състав, но и да се компенсира липсата му. Украйна за втори път ще бъде пионер във военното изкуство - страната издигна на съвършено нови нива използването на дронове, а сега е на път да предизвика революция с използването на роботи за военни цели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добра новина - Чарлз Трети се завръща частично към задълженията си
Добра новина - Чарлз Трети се завръща частично към задълженията си
Арина Сабаленка постигна победно начало на турнира по тенис в Мадрид
Арина Сабаленка постигна победно начало на турнира по тенис в Мадрид