НОВИНИ

ИТН: За нас най-правилно е да има експертен кабинет, ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея

Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори по политики, коментираха от ГЕРБ

итн нас правилно експертен кабинет герб видимо достигнали идея
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 18.06.2024
10126
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

За "Има такъв народ" най-правилно е да има експертен кабинет. ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея, но от идеята до реализацията има още много път, така че все още нищо не е ясно. Така Тошко Йорданов от ИТН коментира разговорите с ГЕРБ-СДС за правителство с първия мандат.

Йорданов не коментира дали формацията му би приела експертен кабинет, в който премиерът, министърът на отбраната и на външните работи да са от ГЕРБ, каквото условие поставиха от най-голямата парламентарно представена сила.

"Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава. Просто изслушахме техните идеи и оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим.

Ситуацията е сложна и тежка, защото страната без правителство е блокирана, от друга страна с лошо правителство понякога е по-зле. Ние от година и нещо обясняваме, че за нас най-правилно е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея, но от идеята до реализацията има още много работа, така че той или ще е експертен или няма да е", коментира Йорданов.

По време на разговорите не е ставало въпрос за състав на евентуално правителство, стана ясно още от думите на Йорданов. От името на ИТН на разговорите дойдоха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.

Утре, преди началото на първото заседание на 50-ото Народно събрание, ГЕРБ-СДС ще обяви номинацията си за председател на Народното събрание, заяви Деница Сачева от преговорния екип. По думите ѝ от това, което предстои да се случи и в пленана зала ще се види и как ще се продължи с разговорите с другите партии.

"Срещата премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики в нашата управленска програма. Чухме това, което мислят и колегите от ИТН по нашите предложения. Подробно обсъдихме политики за образование, пазара на труда, енергетика, съдебна реформа, предизборни обещания на ИТН. Оставихме вратата отворена за това да продължим нашите разговори конкретно по политики.
Разговори за състав, структура, конкретни имена не са водени и не са поставяни на дневен ред.

ГЕРБ-СДС остава на твърдата позиция, че страната има нужда от редовно правителство и смятаме, че политическата криза може да бъде решена единствено чрез действия, смелост и поемане на отговорност. Затова и сме предложили формула "Правителство на споделената отговорност". Всякакви други решения - бездействие, тяснопратийни интереси, нямаме съмнение, че ще бъдат отречени от българските избиратели", заяви Деница Сачева.

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС е в състав Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо и Пепе на прага на историята
Кристиано Роналдо и Пепе на прага на историята
Системата BG Alert не е задействана преди земетресението в Пловдив и Асеновград
Системата BG Alert не е задействана преди земетресението в Пловдив и Асеновград