НОВИНИ

БСП не отиде на разговори за правителство с ГЕРБ-СДС, официално са потвърдили само от ИТН

Николай Минков
от Николай Минков
10:52, 18.06.2024 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

БСП не откликна на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на правителство с първия мандат. Решението беше взето от Изпълнителното бюро на партията рано тази сутрин. Мотивите - БСП има последователна политика и решение на Националния съвет да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС, а форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза.

Все пак от БСП уточняват, че ще водят разговори в рамките на парламентарния диалог за законодателната програма на 50-ото Народно събрание и приоритетите на България.

"Имаме решение на Конгреса да не подкрепяме мандат на ГЕРБ и на ДПС. Ние не можем да подкрепим ГЕРБ. Дали може да се стигне до експертен кабинет, дали да бъде кабинет на националното спасение, на националното съгласие - аз считам, че трябва да се търсят такива пътища за подобен кабинет. В момента се предлага обсъждане за конкретен кабинет, на който ние не можем да отидем. След като си вече в Народното събрание, нормално е да се търсят разговори как да функционира парламента", коментира в "Денят започва" Борислав Гуцанов от "БСП за България".

За днес ГЕРБ-СДС е отправил покани за срещи с БСП, ИТН и "Величие". Към момента официално са потвърдили, че ще присъстват единствено от ИТН.

От партия "Величие" към момента не са дали окончателен отговор, но вчера лидерът ѝ Николай Марков коментира пред БНР, че би разговарял единствено с Бойко Борисов, а не с преговорния екип.

Вчера ГЕРБ-СДС бяха изпратили покани за срещи с ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане". На поканата се отзоваха единствено от ДПС. Те обаче не коментираха резултата от преговорите. От ГЕРБ-СДС заявиха, че е установено сходство по приоритети с Движението за права и свободи.

Днес от "Възраждане" коментираха, че застават категорично като опозиция на "поредното евроатлантическо правителство".

"В момента сме в ситуация, в която ще имаме поредното евроатлантическо правителство, заради това че ще се прокарат политики, които не са в дневния ред на българския народ, ние няма как да го подкрепим и заставаме категорично като опозиция. Ние отказахме поканата на ДПС и ГЕРБ да отидем на разговори с тях по простата причина, че нашите приоритети, приоритетите на българския народ, приоритетите, заради които ние сме изпратени в парламента, те дори не искат да ги разглеждат. Казват, че имат общностни интереси и техните партньори - в кавички казано, няма да им разрешат да ги приложат", заяви Цончо Ганев, зам.-председател на ПП "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Христов: За мен е привилегия да съм треньор на Балкан
Васил Христов: За мен е привилегия да съм треньор на Балкан
Подновен е договорът за телефонната линия за домашно насилие
Подновен е договорът за телефонната линия за домашно насилие