НОВИНИ

Първи ден на преговори: Правителство на споделената отговорност предлагат от ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)

ГЕРБ-СДС разговаряха с ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане" отказаха среща

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:50, 17.06.2024
Чете се за: 10:45 мин.
У нас
Слушай новината

Труден старт на преговорите за правителство с първия мандат. След като изпратиха шест покани до всички парламентарно представени партии, ГЕРБ-СДС получиха първите два отказа за разговори - от ПП-ДБ и от "Възраждане". Срещнаха се обаче с втората политическа сила - ДПС и откриха припокриване на приоритети в редица области. Победителите от изборите предлагат правителство на споделената отговорност.

Първи ден на преговорите за кабинет. ГЕРБ-СДС предлагат правителство на споделената отговорност и го виждат като единствената възможна формула, защото хората са изморени от политика на принципа: кой с кого не може. Вероятно ще предложат и споразумение за такъв кабинет. Не са обсъждали имена за състава и структурата на Министерския съвет. След като Борисов заяви, че премиерът трябва да е от ГЕРБ, днес се появи и ново условие: председателят на Народното събрание също да е от ГЕРБ.

След срещата ДПС не коментираха, ГЕРБ казаха, че имат общи приоритети в редица области. Очаквано ПП-ДБ не отидоха на срещата и се заявиха като силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция. А според лидера на "Възраждане" решението е едно - нови избори.

От три покани за срещи само една се осъществи днес - тази с ДПС, но с час и половина закъснение. Причината: спор между формациите - с една повече в 50-ия парламент кой къде да седи в пленарната зала и дали депутатите да останат в сградата на бившия Партиен дом. На масата срещу трите дами от ГЕРБ седна преговорен екип от шестима от ДПС - знакови политици, но без двамата председатели на движението. Час по-късно единствено ГЕРБ-СДС коментираха срещата.

Деница Сачева - ГЕРБ-СДС: "Ние говорим за правителство, което е на споделената отговорност. И документ, който вероятно ще предложим за обсъждане ще бъде точно такъв в този смисъл - споразумение за правителство на споделената отговорност, в което ще залегнат конкретни политики. Но това е единствената възможна формула, защото смятам, че хората прекалено много се измориха от политиката на конфронтация, от политиката на това кой с кого не може. Ние трябва да покажем кой с кого може."

Не са обсъждани имена за състава и структурата на Министерския съвет.

Деница Сачева, ГЕРБ-СДС: "Искаме да направим нещо, което е устойчиво, а за да има нещо, което да е устойчиво, то не почива нито на разговори за личности, нито на математически мнозинства. То минава единствено и само през политики. Мога да ви кажа категорично, че както председателя на НС, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ."

След срещата, ГЕРБ-СДС отчетоха сходство в програмите с ДПС по отношение на Шенген, еврозоната, икономическия растеж, базиран на инвестиции, връзката на пазара на труда с образованието, модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията. Първата политическа сила посочи и хоризонт на управление.

Рая Назарян, ГЕРБ-СДС: "Виждането ни е за четиригодишен мандат на управление, за да могат да бъдат постигнати качествено всички реформи."

ПП-ДБ не приеха протегнатата отново ръка. Благодариха на ГЕРБ-СДС за отправената покана от днес за днес. И казаха, че няма да участват в преговорите за съставяне на правителство като се съобразяват с волята на избирателите. Заявиха, че ще бъдат силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България:

"В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма. Смятаме, че вашия подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната."

Деница Сачева, ГЕРБ-СДС: "Би било любопитно да видим как те биха гласували против политика, свързана с Шенген или с еврозоната, така че не знам на какво точно биха били опозиция."

И ДСБ разпространиха позиция, в която се казва, че като част от коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", ще бъдат решителна опозиция срещу всеки опит за връщане назад към порочните практики и модела на Борисовата държава. Като резонно - така Радан Кънев определи решението на ПП-ДБ да не участват в консултациите:

"След като имаме позиция, че няма да участваме в правителството, защо да губим времето на ГЕРБ дето се вика. Мисля, че повече от разумно е решението им да не предлагат Борисов за премиер - то не може да промени нашето решение да останем в опозиция, но дава шанс на управлението им може би да бъде по-стабилно."

"Възраждане" също не отидоха на среща с ГЕРБ-СДС. Във Фейсбук Костадин Костадинов написа, че решението е едно - нови избори. Той посочи, че възможността да станем свидетели на правителство ГЕРБ-ДПС и по-малки около тях става по-вероятна. А причината, според него е, че заради купуването на гласове ДПС ще бъде финансово омаломощена, а и другите политически брокери също няма да са особено щастливи предвид същото обстоятелство от нови избори.

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": "Решението е едно. Нови избори. На ДПС те струваха близо 100 млн. лв. за купуване на гласове, което ще омаломощи финансово престъпната групировка на Пеевски, ако ѝ се наложи още веднъж, и то само за няколко месеца, да извади такъв ресурс. Другите политически брокери също няма да са особено щастливи, предвид същото обстоятелство, така че възможността да станем свидетели на правителство ГЕРБ-ДПС и малки еничари около тях става все по-вероятна. Много скоро ще разберем."

Коста Стоянов от "Възраждане" припомни петте приоритета на партията, които се различават от тези на победителя от вота:

"Референдум за запазване на българския лев, референдум за членството на България в НАТО, спиране на санкциите срещу Русия, спиране доставката на оръжия за Украйна, сформиране на преговорен екип за предоговаряне условията на членството на България в ЕС."

Утре разговорите продължават, а първата покана е към БСП.

Деница Сачева - ГЕРБ-СДС: "Получихме много ясен знак и сигнал от хората, които гласуваха затова, че нашия проевропейски избор се препотвърждава вече толкова пъти, включително и от избирателите на БСП."

В предаването "Още от деня" Кристиан Вигенин припомни решението на Националния съвет на БСП:

"Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, нито с мандат на ДПС. Нито имаме намерение да участваме в каквито да е коалиции. Утре сутринта обаче ще съберем Изпълнителното бюро на партията, за да обсъдим дали като знак за политически диалог все пак да кажем лично на ГЕРБ каква е нашата позиция."

За утре покани са отправени освен към БСП, към ИТН и "Величие".

В публичното пространство вече се спекулира с имена. След като Росен Желязков се отказа от евродепутатското си място - се твърди, че именно той ще бъде кандидатът на ГЕРБ за премиер. Възможна кандидатура е и Томислав Дончев. Името на бившия кмет на София Йорданка Фандъкова се спряга както за премиерски пост, така и за този на председател на Народното събрание. Да не забравяме и Цвета Караянчева, която също е заемала поста на председател на парламента, но не успяваше да влезе в предишните няколко. Лидерът на ГЕРБ категорично постави като условия - министерствата на външните работи и отбраната да са за победителите. За тях се спрягат имената на Даниел Митов и Христо Гаджев. Очакванията са Деница Сачева да бъде номинация вицепремиер и социален министър.

снимки: БТА, ГЕРБ

Не е изключено Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър. Днес той коментира:

"Аз съм на мнение, че България има огромна нужда от редовно стабилно правителство, което да продължи да реализира приоритетните национални политики. За момента аз нямам предложения, не съм разговарял с никого. Ако евентуално получа такова предложение, аз и моя екип сме готови да довършим това, което сме започнали, а те са доста неща."

По темата работиха: Милена Кирова, Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15-годишно момиче от Бургас има нужда от средства за животоспасяваща операция в Турция
15-годишно момиче от Бургас има нужда от средства за животоспасяваща операция в Турция
Любослав Пенев: Не е нужно нещо да ме мотивира
Любослав Пенев: Не е нужно нещо да ме мотивира