НОВИНИ

Политическата криза в Израел ескалира - ще се промени ли курсът на управление

Израелският премиер разпусна военния кабинет

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:57, 17.06.2024
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Девет месеца след атаката на Хамас - политическата криза в Израел ескалира.

Израелският премиер разпусна военния кабинет заради оттеглянето на ключови министри.

Бенямин Нетаняху разкритикува решението на военните да въведат ежедневни тактически паузи във военните действия в Ивицата Газа.

Прилагането им започна днес, за да бъде доставена хуманитарна помощ.

Нов кабинет няма да бъде сформиран. Бенямин Нетаняху остава начело на Израел, но бойните планове за войната в Газа вече ще обсъжда в тесен кръг - с министъра на отбраната Йоав Галант и с министъра по стратегическите въпроси Рон Дермер.

"Военният кабинет беше предпоставка за създаването на правителство на националното единство. С напускането на господин Ганц вече няма нужда от военен кабинет. Неговите задължения ще бъдат поети от кабинета по сигурност заедно с пълния състав на правителството", заяви Давид Менсер, говорител на правителството на Израел.

След атаката на Хамас на 7 октомври опонентът на Нетаняху - центристът Бени Ганц, се съгласи да влезе в 6-членния военен кабинет.

Преди месец обаче той постави ултиматум на премиера да представи план за бъдещето на Газа. Нетаняху отхвърли ултиматума, което доведе до оставката на Бени Ганц преди седмица. Последва го съмишленикът му Гади Айзенкот.

Бени Ганц е бивш военен министър с продължаващо влияние в армията. След разпускането на военния кабинет говорителят на армията Даниел Хагари обяви, че промени на курса на военните действия не се очакват.

Наблюдатели говорят за зачестили разногласия между премиера и военните. Поредното е - обявените от израелската армия тактически паузи на бойните действия. Според източници, близки до Нетаняху, премиерът определил паузите като "неприемливи".

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини заяви, че на политическо ниво решение за тактически паузи не е взето.

"Какво ще бъде въздействието върху нашата работа? Още не знам. Ще видим през следващите дни дали решението ще затрудни или ще помогне да бъде доставена хуманитарна помощ", допълни Филип Лазарини, ръководител на Агенцията на ООН за бежанците.

Тактическите паузи се отнасят само за пътя, свързващ пропускателния пункт "Керем Шалом" с магистралата "Салах ад дин". Там всеки ден огънят ще бъде прекратяван от 8 часа сутринта до 19:00 вечерта, за да влезе хуманитарна помощ в анклава.

"Няма глад в Газа. Количеството храна, която влиза в Газа, доказва този факт. Хамас плячкосва камионите и продава помощта на черния пазар на значително по-високи цени. Това, което правим, е да наводним Газа с помощи", каза още Давид Менсер.

Военните действия в Рафа продължават. Местни жители съобщават, че израелските сили днес са проникнали още по-навътре в западните и централните райони на града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Ратков - националът на Сърбия с български корени (ВИДЕО)
Петър Ратков - националът на Сърбия с български корени (ВИДЕО)
Съдът реши: Методи Байкушев остава кмет на Благоевград
Съдът реши: Методи Байкушев остава кмет на Благоевград