НОВИНИ

От ново поколение: Личните карти вече са с биометрични данни, а в края на годината и с електронна самоличност

Новите документи до края на годината ще бъдат на старите цени

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:15, 17.06.2024
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Новите лични карти с биометрични данни се издават от днес. В края на годината в тях ще има и електронна самоличност. Вече няма да се издават безсрочни лични документи, а навършилите 70 години ще могат да избират лична карта със срок на валидност 10 или 30 години.

Новите лични карти до края на годината ще бъдат на старите цени, 18 лева за обикновена, 36 лева за бърза и 90 лева за експресна услуга. В новите лични карта има чип с биометрични данни и както със задграничните паспорти с тях ще може да се преминава през автоматичните гишета за граничен контрол.

От края на годината обаче, след като в картите има и данни за електронна самоличност, те ще могат да се ползват и за квалифициран електронен подпис и така ще притежателите им ще имат достъп до всички електронни услуги, които изискват такъв подпис. Това всъщност е и най-същественото облекчение за хората. Тук е мястото да отбележим, че сегашните ни документи са валидни до датата изписана на тях и не е задължително да ги сменяме по-рано с новите образци.

Системата, чрез която се приемат заявления за нови лични карти, е съвсем нова, а служителите я управляват дистанционно.

Още по обяд през центъра за обслужване са преминали над 350 души, които са заявили нови лични документи.

- За лична карта чакам, защото ми изтича срокът и си заминавам после. Задушно е, няма вода. В Америка на това гише ми правят снимка, на другото си вземам за 10 долара картата.

Че е задушно се убеди и служебният вътрешен министър Калин Стоянов:

"И на мен това ми прави впечатление, че е доста задушно тук, макар и да има такъв освежаващ ремонт. Явно инсталацията нещо има проблем, така че това ще е първото нещо, което ще трябва да оправим, тъй като все пак е летен сезон и е наистина доста задушно."

През летния сезон струпването на опашки през гишетата за лични документи не е изключение. Много хора, които живеят извън страната, използват отпуските си, за да подновят личните си карти и задгранични паспорти.

Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи: "От тук насетне ръководството на дирекция "Български документи за самоличност" има възможността да организира начина така, че той да бъде приемлив за всички граждани. Надявам се, че това е чрезвичайна ситуация и няма да бъде такава в следващите дни.

Калин Стоянов получи първата лична карта от новия образец. Подал е заявлението си за експресна поръчка рано сутринта и около 4 часа по-късно получи новия документ:

"Новите лични документи съдържат много и реално по-сериозни защити. Освен това за първи път има биометрични данни, а именно пръстови отпечатъци от двете ръце. И не на последно място с новата лична карта след известно време ще има възможност за т.нар. "електронна идентификация".

До края на годината се запазват досегашните цени на личните карти - 18 лева за обикновена, 36 лева за бърза и 90 лева за експресна поръчка. От началото на следващата година влиза в сила новата тарифа.

Обикновената услуга вече ще струва 30 лева, бързата - 60 лева, а експресната - 150 лева. Остават безплатните лични карти за 14-годишните, както и за хората над 70 години. А 3 лева ще струват личните карти за хората с намалена работоспособност и увреждания 50 и над 50%.

И още една новост. Заявления за нови лични документи ще могат да се подават във всички районни на територията на областта, където е регистрацията по постоянен адрес. Ако, обаче е заявена експресна услуга, тогава получаването на новата лична карта е само от Центъра за административно обслужване в София. И един пример, ако имате постоянен адрес в област Бургас, сутринта можете да подадете заявление в районното управление, което е най-удобно за вас и до края на работния ден да пристигнете в София и да получите готовия документ.

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив постави начало на своята подготовка
Локомотив Пловдив постави начало на своята подготовка
Радан Кънев: Няма да участваме в правителство, защо да губим времето на ГЕРБ
Радан Кънев: Няма да участваме в правителство, защо да губим времето на ГЕРБ