НОВИНИ

Борисов няма да се кандидатира за премиер, предлага експертно правителство, но под условие

ГЕРБ-СДС кани всички партийни лидери на разговори в понеделник

bnt avatar logo
от БНТ
11:57, 13.06.2024
15526
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Експертен кабинет с доминацията на ГЕРБ-СДС предлагат от формацията на останалите политически сили в 50-тото Народно събрание. От ГЕРБ-СДС държат на постовете министър-председател, министър на външните работи и министър на отбраната.

"Единственият шанс да има правителство, е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет, доминиран по важните министерства от ГЕРБ - премиер, външен министър, отбрана - това дават резултатите от изборите и ако може с отговорните политици да се намери диалог и да намерим експерти в първия мандат - единственият възможен, да се състави правителство. Не се ли състави правителство с партията, победила с 10%-11%, с другите мандати няма как да стане. Другият изход е септември на избори.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Преговорен екип, експертен кабинет и тези три направления - премиер, външен министър, отбрана - ГЕРБ задължително трябва да има министри, ако има кабинет. Готови сме на преговори и компромиси. Аз няма как да обясня за трети път на ГЕРБ, че категорично ще спечелят изборите и ще слагаме премиер от други партии. Това е, което ни се полага от тези избори. Иначе не едната ръка, и двете си ръце протягам да се състави експертен кабинет", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов няма да се кандидатира за премиер в рамките на 50-ото Народно събрание. Формацията кани всички партийни лидери на разговори за правителство и парламент в понеделник. Кой ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС ще стане ясно по време на разговорите с другите политически партии.

"Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам, за да можем да успокоим възможностите за преговори.

Обръщам се към всички лидери на партии - ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, дезертиралите - не е време, защото виждате - светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света, не намерят противодействие, дипломация и успокоят света. Сега времето е за мъдри мъже и жени.

В понеделник ще поканим лидерите на всички партии по темите - правителство и парламент. И ако може да се положат на една плоскост, да се работи паралелно поради изострените отношения между лидерите, мисля че би било работещо", заяви Борисов.

Разговорите ще се водят от преговорен екип на ГЕРБ-СДС в състав: Теменужка Петкова, Рая Назарян, Деница Сачева.

Бойко Борисов коментира и думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че каквото и правителство да предложи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ ще бъде опозиция.

"Така, както сме работили с ДПС по политики, така каним всички партии да работим по политики. С подобни разговори - за реванш, отиваме на избори. Това ще предложа на всички партии. В понеделник, ако отидем и кажат така, отиваме на избори", каза Борисов.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монако защити титлата си в баскетболния елит на Франция
Монако защити титлата си в баскетболния елит на Франция
Еврокомисар очаква да паднат сухопътните шенгенски граници на България и Румъния
Еврокомисар очаква да паднат сухопътните шенгенски граници на България и Румъния