НОВИНИ

Иван Цветанов: От морална гледна точка не оправдавам това, което направи Александър Томаш

Старши треньорът на Спартак Варна е радостен, че изведе тима до равенство с Левски.

Иван Цветанов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:39, 31.08.2024
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на Спартак Варна Иван Цветанов призна, че не е съгласен с решението на Александър Томаш да напусне варненци, за да се присъедини към ЦСКА.

Треньорът обаче поясни, че е доволен от възпитаниците си, след като срещата от 7-ия кръг на Първа лига между варненския тим и Левски, завърши при резултат 0:0.

„Мисля, бе беше равностоен мач. Двата отбора се стремяха да надделеят, имаха своите ситуации, не успяха да отбележат гол и най-закономерното беше мачът да завърши 0:0. Мога да си призная, че изпитвахме трудности при статичните положения. Левски имат добри футболисти, които играят с глава, висок ръст, но въпреки всичко нашите футболисти се справиха и не допуснахме гол", сподели той след двубоя.

Наставникът призна, че не е имал време за цялостна подготовка, след като замени Александър Томаш, който пое в посока ЦСКА.

"Основната причина да заложим на тази схема е, че нямахме време. Няма как за два дена някой да си промени начина на игра във фаза атака и във фаза защита. Изключително голяма помощ, даже бих казал, че 70% от работата, която свършихме през тази седмица, е благодарение на Михаил Цоков – треньорът, който остана от предния екип. С него, най-вече той, успяхме да подготвим тактически добре отбора, да се запознаем със силните страни на Левски и съответно да се противопоставим. Съжалявам, че ние имахме шансове, които обаче не успяхме да реализираме, за да се поздравим с пълен успех. Днес и тримата защитници се постараха. Мисля, че играха добре, не позволиха на играчите на Левски, изключвам няколко удара с глава след статични положения, да отбележат гол", допълни бургазлията.

Според него спечелената точка в домакинството на Левски е от голямо значение.

"Тази точка е много важна. Специално за мен е много важна, защото изведнъж бях поставен на бурето с барут. Изключително важна точка за отбора на Спартак, защото, ако бяхме загубили този мач след всичко, което стана през седмицата с напускането на Александър Томаш, това може би щеше да се отрази малко не добре на футболистите с оглед на това, че трябва да се избере и нов треньор. Мисля, че щеше да бъде тягостна обстановката през тези две седмици, но те се постараха да не е така", сподели специалистът.

Бившият футболист благодари на ръководството на тима за гласуваното доверие.

"Благодаря на ръководството, че ми даде възможност отново да изпитам тръпката, този път пред пълен стадион и срещу отбора на Левски. В интерес на истината, това ми е първата точка срещу Левски в елита. Надявам се след този мач да спя добре, но следва друг двубой, който е утре с втория отбор на Спартак Варна, така че нощта отново няма да е много спокойна, защото и там имам ангажименти, които трябва да изпълнявам за в бъдеще. Няма да имаме контрола в паузата на първенството, тъй като във Втора лига първенството продължава и няма с кого да играем“, добави Цветанов.

Запитан как би постъпил, ако е бил в положението на бившия старши треньор Александър Томаш, Цветанов сподели, че не смята решението му за оправдано.

"Вижте, аз съм имал такива предложения. Някои от вас знаят, че аз освен треньор съм работил и друга професия. Когато бях с Денис Ершов, получих предложение в силната година на Литекс, когато треньор беше Ангел Червенков, да работя като негов помощник-треньор. В интерес на истината, аз си бях стиснал ръката с г-н Ершов, даже нямах и договор, но останах при него. Така, че аз лично от морална гледна точка не оправдавам това, което направи Александър Томаш, но все пак той е човекът, който си взема решенията и щом сърцето го води към ЦСКА – няма проблем. Мисля обаче, че треньорите трябва да имаме морал преди всичко", завърши Цветанов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джазмин Паолини достигна първия в кариерата си четвъртфинал на US Open
Джазмин Паолини достигна първия в кариерата си четвъртфинал на US Open