НОВИНИ

Иван Демерджиев за репортажа на "Скай нюз": Разочарова ме подобна манипулация преди решението за Шенген

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 07.12.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в "Денят започва" по повод разследване на "Скай нюз", в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж.

"Този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна", заяви Демерджиев.

Отхвърли обаче и двете тези като неверни - нито българската граница се преминава за 50 евро, нито "се стреля на месо".

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

Показа и последствията, които групата мигранти от въпросното разследване, са причинили в опитите си да преминат нелегално границата - ранен полицаи и потрошени стъкла.

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия", заяви Демерджиев.

Допълни, че отговаряме на всички критерии за присъединяване към Шенген. Австрия има претенции за начина, в който принципно функционира Шенген и че не трябва да бъде разширяван.

Нужна е европейска солидарност, включително и от скептичните държави. Поканихме Австрия да дойдат и да се уверят лично как се охранява границата, каза Демерджиев. В резултат австрийският посланик е посетил българо-гръцката и българо-турската граница, като отзивите са били добри.

Позицията на Нидерландия няма нищо общо с критериите по Шенген. Положихме всички усилия да убедим Нидерландия, но в последствие г-н Рюте излиза и обявява обратното, каза Демерджиев.

Според него в момента контролът на границата с Турция при Капитан Андреево е по-добър от когато и да е било. Той напомни, че е увеличен и капацитета за фитосанитарен контрол на Българската агенция по безопасност на храните.

"В момент, в който стабилизираме ситуацията там и разширяваме капацитета на Агенцията за храните да прави контрол там, получаваме критики. Създават се внушения, които не почиват на фактите. И те стават основа на позиции на други държави, които също не почиват на фактите", посочи той.

Вътрешният министър допълни, че командироването на полицаи по границата ще продължи докато се попълни щата на "Гранична полиция" и той бъде обезпечен технически. Обществените поръчки за облекло и технически средства текат като вече са доставени първите поръчани части от екипировката.

Проверката с дрегери за служителите на реда е показала, че много малко служители на МВР употребяват алкохол и наркотици.

"За мен е радостно, че и служителите, и синдикатите приеха, че МВР трябва да покаже, че подходът е еднакъв и към служителите и към хората навън и че въпреки демонизацията, която някои хора се опитват да наложат, нашите служители нито са накомани, нито пият на работното си място и това показа проверката", каза Демерджиев.

По думите му България е заложила реформите в Плана за възстановяване и устойчивост, където има ясно заявени срокове.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР и прокуратурата с мащабна акция срещу дрогата, 56 са задържаните до момента (СНИМКИ)
МВР и прокуратурата с мащабна акция срещу дрогата, 56 са задържаните до момента (СНИМКИ)
Станислав Балабанов: Истинското лице на Кирил и Асен е на едни обикновени шарлатани
Станислав Балабанов: Истинското лице на Кирил и Асен е на едни обикновени шарлатани