НОВИНИ

Планинската спасителна служба е готова за зимния сезон - какви са съветите на планинарите?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
23:03, 06.12.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Планинската спасителна служба е помогнала на близо 2000 души през последната година. Спасителите обаче продължават да чакат медицински хеликоптери. Причината е прекратената обществената поръчка, която трябва да бъде преразгледана. От службата вече са готови за зимния сезон и напомнят на туристите да не подценяват планината.

Прекратена е обществената поръчка за закупуване на медицински хеликоптери

Обществената поръчка за медицински хеликоптери у нас се бави. Страната ни няма нито въздушни линейки, нито хеликоптери за търсене и спасяване. При екстремни ситуации помагат военните хеликоптери.

"С огромно нетърпение очакваме момента, в който в България ще се появят тези хеликоптери, за съжаление, това не зависи от нас по никакъв начин, но много чувствително усещаме липсата му", каза директорът на ПСС Емил Нешев.

За близо година Планинската спасителна служба е оказала помощ на около 2000 души при над 150 специализирани спасителни акции в планините.

След 9 дни в неизвестност: Сашко е жив и здрав, спасителите му не искат пари

Откритите са 154, в неизвестност са двама, починалите в планината са 11 души. Най-големите ни планини са с равен брой инциденти през годината.

През зимата инцидентите са много повече от през лятото. Първо - заради по-студеното време, второ - защото денят е много по-къс. 90% от жертвите при лавини загиват при инциденти, предизвикани от самите тях или някой от тяхната група.

Затова: екипирайте се добре, проучвайте добре маршрутите и не на последно място - при възможност си направете планинска застраховка, защото така показвате уважение освен към планината, и към самите спасители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия - Швейцария 6:1
Португалия - Швейцария 6:1
Филип Кръстев е в Англия за преговори със Сити Груп
Филип Кръстев е в Англия за преговори със Сити Груп