НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на 5-годишния Виктор, който е с рядко генетично заболяване

bnt avatar logo
от БНТ
21:04, 06.12.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Общество
Слушай новината

5-годишният Виктор от Варна страда от рядко генетично заболяване, което забавя физическото му развитие. Лечението е скъпо и непосилно за семейството, но благодарение на "Българската Коледа" момченцето вече четвърта година получава така необходимия му хормон на растежа и е едно щастливо дете.

Виктор е роден със синдром на Силвър-Ръсел, генетично заболяване, което забавя растежа му. Има затруднения и с храненето.

"Докато се уточни диагнозата каква е, с какво трябва да се борим. Тогава може би беше най-трудно. Вече след като имаше диагноза, започнахме да търсим и решение. Вече знаехме срещу какво се борим", каза Валери Драганов, баща на Виктор.

За една година лечението на Виктор струва над 12 000 лева и то трябва да продължи до навършване на пълнолетието му.

"Това е писалка, като инсулиновите. Всяка вечер му я слагаме и така вече четири години и той така расте с този растежен хормон. Успява да настигне връстниците си по височина, но не и на тегло", каза Венета Михайлова, майка на Виктор.

Медикаментът не се поема от Здравната каса, а родителите на Виктор не могат да го осигуряват със собствени средства. Затова разчитат изцяло на "Българската Коледа".

"Притеснението е всяка година дали ще ни одобрят, дали ще има достатъчно добри българи, които да пуснат по един есемес и да помогнат на всяко едно болно дете", каза Венета Михайлова.

"Без тази кампания изобщо не можехме да осигурим лечение за Виктор. Без добрите сърца на хората и без тази инициатива, не знам какво щяхме да правим", каза Валери Драганов.

Благодарение на добрината, щедростта и съпричастието на хиляди българи Виктор и много други деца с редки заболявания ще могат да пораснат и да се радват на щастливо детство.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн иска да задържи Люка Ернандес
Байерн иска да задържи Люка Ернандес
"Референдум" - 59% от българите вярват, че има шанс за съставяне на експертен кабинет
"Референдум" - 59% от българите вярват, че има шанс за съставяне на експертен кабинет