НОВИНИ

Иван Гешев беше изслушан в Страсбург, ще чака указа на президента за освобождаването му

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:34, 13.06.2023 (обновена)
10372
Чете се за: 04:12 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев ще изчака решението на президента Румен Радев за указа за отстраняването му, както и решението на Конституционния съд и след това ще коментира решението на ВСС да бъде предсрочно освободен.

Няма срок, в който президентът трябва да издаде указа за освобождаването на главния прокурор

"Ще изчакам решението на президента Радев за моето отстраняване, ще изчакам решенията на КС и каквото имам да кажа, ще го кажа в България", посочи той.

Гешев сезира КС: Може ли ВСС с изтекъл мандат да взема решения за главния прокурор и ръководителите на съдилища?

Главният прокурор Иван Гешев присъства на заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основни права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

В началото на заседанието стана ясно, че евродепутати от ЕНП са се опитали да анулират изслушването с мотива, че Гешев е отстранен от ВСС. След кратко обсъждане комисията взе решение да го изслуша.

Изслушването на Гешев продължи около 20-ина минути, а след него пред евродепутатите говори и заместник-министъра на правосъдието Емил Дечев.

След заседанието стана ясно, че мониторинговата група готви нова мисия в България през октомври и ще продължи да наблюдава процесите у нас.

Пред медиите заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев заяви, че на заседанието е обсъждана съдебната реформа. Принципната му позиция е, че фигурата на главния прокурор не трябва да се премахва.

"- Получихте ли предварителни въпроси от комисията?
- Естествено, да, макар и така леко в последния момент. Бяха свързани както със Закона за разследване на главния прокурор, за ефективното наказателно производство и разследване, така и с много други закони, свързани със съдебната власт, за инспектората към ВСС, за промените във ВСС, които предвидихме, и други закони, свързани с новата КПКОНПИ с редица реформи, които бяха направени през тези месеци", посочи той.

В началото на заседанието на комисията дойдоха и други български евродепутати, предимно от ГЕРБ. Коментарът им беше, че са тук, защото се интересуват какво се случва. Според Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ случващото се у нас може да се отрази негативно на приемането ни в Шенген, а Румъния вече работи по това да се отдели от нас за Шенген.

"Ние нямаме отношение, още по-малко ние сме политици в парламент. Решенията в съдебната система са в компетенцията единствено на ВСС да ги взема. Разбира се, това, което става в България, е трус за всички в момент, в който настояваме максимално бързо да влезем в Шенген. За съжаление не подпомагат добрия имидж на България и кандидатурата ни за Шенген, защото наистина до края на годината ние трябва да постигнем максимално, защото румънците действат и то почнаха да действат и самостоятелно. Така че колкото повече пазим имиджа на държавата си и работим за европейския ѝ облик и влизането ѝ в Еврозоната и в Шенген, и колкото по-бързо стане това, толкова повече ще просперира и българския народ и ще утвърдим вярата на нашите европейски партньори в нас", каза Радев.

Още подробности вижте във включването на Десислава Апостолова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФЛА определи състав от 30 атлети за европейското отборно първенство в Полша
БФЛА определи състав от 30 атлети за европейското отборно първенство в Полша
Елена Йончева: ЕНП се опитва да отмени изслушването на Гешев в Страсбург
Елена Йончева: ЕНП се опитва да отмени изслушването на Гешев в Страсбург