НОВИНИ

Анджей Дуда: Украйна очаква ясен сигнал за членството си в НАТО

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:09, 13.06.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украйна очаква ясен сигнал за членството си в НАТО - това каза полският президент Анджей Дуда, след среща с френския си колега Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц.

Дуда добави, че се надява предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се състои следващия месец във Вилнюс, да донесе на Украйна "светлина в края на тунела". Тримата лидери се обединиха около тезата, че Украйна ще получава помощ толкова колкото е необходимо.

Тристранните срещи между Германия, Франция и Полша, известни като Ваймарския триъгълник, датират от 1991 година. Първоначално целта им е била сближаване на Полша и други източноевропейски държави към ЕС и НАТО. Сега целта е да се покаже единство между Източна и Западна Европа, коментират експерти. Варшава се нагърби с основна логистична и дипломатическа подкрепа за Киев и често критикува Париж и Берлин, че са бавни.

"В ход е контраофанзива. Надяваме се на максимален успех, за да може етапът на преговори да започне при възможно най-добри условия. Но нашата подкрепа за Украйна ще продължи толкова, колкото е необходимо", заяви Еманюел Макрон, президент на Франция.

"Нахлуването в Украйна остава ключова международна тема. Позицията ни е ясна - Германия, Франция и Полша са твърдо зад Украйна. Подкрепяме страната, която се защитава, политически, хуманитарно, финансово, както и с оръжия срещу руската агресия", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

"Украйна чака ясен сигнал за ясна перспектива за членството си в НАТО. Безусловно, това очакват украинското правителство, украинските войници и украинското общество. Това недвусмислено е най-важната задача", заяви Анджей Дуда, президент на Полша.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две видри ще радват посетителите на аквариума в японския град Тоба
Две видри ще радват посетителите на аквариума в японския град Тоба
Фран Гарсия подписа с Реал Мадрид и бе повикан в националния отбор на Испания
Фран Гарсия подписа с Реал Мадрид и бе повикан в националния отбор на Испания