НОВИНИ

Евакуираха жители на с. Клисурица заради обилните валежи

bnt avatar logo
от БНТ
07:17, 13.06.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Само преди седмица заради проливните дъждове язовир "Огоста" край Монтана беше достигнал най-високото си ниво от 2014 г. насам. За първи път е имало интензивни валежи от 100 литра на квадратен метър на четири места във водосборната област, което е довело до голям отток на водата и тя е заляла лодки и каравани на брега на язовира.

Язовир "Клисурица" достигна критични квоти и имаше опасност от преливане на язовирната стена. Заради това са били предприети спешни мерки, дори и евакуация на част от населението на село Клисурица, както и мерки по бързото спадане на нивото на язовира.

"Към този момент положението там се е поуспокоило. Беше докарана специализирана техника и помпи, с помощта на които продължава да се понижава нивото на язовира, за да не се стигне при евентуален следващ дъжд до същата ситуация. След дъжда, който се изля над община Берковица, имаше известно покачване на нивото на язовир "Огоста" като около 22.00 часа снощи отворихме основния изпускател и смятам, че докрая на деня ще се стабилизират нещата и няма да се допусне допълнително покачване", обясни инж. Игор Репкин - "Напоителни системи", клон Мизия.

След изпускането нивото на язовира е понижено с около 60 см или са изпуснати около 40 млн. куб. метра вода в долното и средното течение на реката.

Жители на Монтана пък сигнализираха до БНТ и за друг проблем на язовирната стена.

Петър Пенчев: "От дъното на стената има един избил сондаж. От време на време се източва в една шахта вътре. Шахтата има датчик и като се напълни тръгва водата. На десетина минути се включва водата от тунела и от тук тече. Според данните вътре не трябва да има течове. Едно писмо на бившия шеф на "Напоителни системи" - Враца преди две години написа за опасността от тази вода и искаше да се направи експертиза. Вече една година българските власти не изпълняват решението на експертния съвет. Аз се надявам на акад. Денков като учен да изпълни на своите колеги решението."

Вижте повече в прякото включване на Мирослава Георгиева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вариант 2 за 7-и клас се падна на НВО по български език и литература
Вариант 2 за 7-и клас се падна на НВО по български език и литература
Няма срок, в който президентът трябва да издаде указа за освобождаването на главния прокурор
Няма срок, в който президентът трябва да издаде указа за освобождаването на главния прокурор