НОВИНИ

Близо 100 военнослужещи се включват с техника да помагат на засегнатите от наводненията в Берковица

bnt avatar logo
от БНТ
06:06, 13.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

По разпореждане на министъра на отбраната Тодор Тагарев близо 100 военнослужещи и техника от състава на 10-и механизиран батальон - Враца се включват в дейностите по преодоляване на последиците от наводнението в Берковица. Те ще действат под ръководството на командира на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов.

Две детски градини и училище са наводнени след пороя в Берковица (Снимки)

Военнослужещите ще оказват помощ със специализирана техника за почистване на публична инфраструктура и осигуряване на достъп до обществени сгради в най-засегнатите части от града.

Включването на Българската армия е част от усилията, предприети от правителството в помощ на населението в Берковица.

Правителството предприема спешни мерки за опазване сигурността на бедстващото население след пороя в Берковица и в ботевградското село Врачеш. Няма данни за пострадали хора, съобщиха от правителствената пресслужба.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областното пътно управление – Монтана също се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка.

Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. "Мишковец" в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема. Екипите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР са на място и работят. Директорът на ПБЗН Александър Джартов посети пострадалите райони и е в постоянна връзка с вътрешния министър Калин Стоянов.

От ПБЗН информират, че нивото на язовир "Клисурица" в община Монтана се нормализира. На място с хидромоторна помпа работят служители на главната дирекция. В Берковица работят общо четири екипа. Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на пожарната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем села са освободени след украинската контраофанзива
Седем села са освободени след украинската контраофанзива
Значителни валежи в западната половина на страната днес
Значителни валежи в западната половина на страната днес