НОВИНИ

Ключови моменти от мандата на Иван Гешев като главен прокурор

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:00, 12.06.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Още при стъпването си в длъжност обвинител номер едно обяви война на мафията, олигарсите, битовата престъпност и руските шпиони. Разпореди и тотална проверка на цялата приватизация, белязала прехода.

ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор

Още като редови обвинител Гешев пое делото за фалита на КТБ и внесе обвинителния акт срещу бившия банкер Цветан Василев и още 17 души.

Последваха и дела срещу бизнесмени - Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви и собственика на „Винпром Карнобат" Миню Стайков. Първата си сериозна акция като главен прокурор Гешев проведе само месец след встъпването си в длъжност срещу бизнесмена Васил Божков, който се сдоби задочно с 19 обвинения.

В началото на 2020 г. за първи път беше арестуван действащ министър - този на околната среда и водите Нено Димов заради водната криза в Перник.

Друго знаково дело - за вноса на италиански боклук, вкара в ареста бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. Делото стартира през май 2020 г. Тогава от държавното обвинение разпространиха комуникация между Бобокови и президентския съветник Пламен Узунов.

Два месеца по-късно прокуратурата нахлу на "Дондуков" 2 и задържа Узунов и още един от президентските съветници. Последваха протести. Под ръководството на Гешев се проведоха и разследвания за шпионаж в полза на Руската федерация.

Последните знакови разследвания са свързани с аферата "НЕКСО", както и организираната престъпна група за елиминиране на полицаи и магистрати, в която е замесено името на вече покойния Красимир Каменов - Къро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха бедствено положение в Берковица: Градът е наводнен (СНИМКИ И ВИДЕО)
Обявиха бедствено положение в Берковица: Градът е наводнен (СНИМКИ И ВИДЕО)
Кой е Силвио Берлускони и как реагира светът на новината за смъртта му
Кой е Силвио Берлускони и как реагира светът на новината за смъртта му