НОВИНИ

250 самолета и 10 000 войници участват в най-мащабното учение на НАТО (СНИМКИ)

Александър Марков
от Александър Марков
19:02, 12.06.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

НАТО започва най-голямото военновъздушно учение от създаването си насам. "Еър Дифендър" 23 се провежда над Германия и страни от Източния фланг. В учението участват 250 самолета и 10 000 войници. България участва с четирима офицери в щаба на учението.

Подготвяно пет години, "Еър Дифендър" 23 събира в небето над Германия и някои страни-членки от Източния фланг на НАТО 250 самолета, от които 190 - бойни.

"НАТО е отбранителен съюз. Това учение на изпраща послание срещу никого. Посланието всъщност е за нас, НАТО-вските държави. Да знаем, че сме способни да реагираме много бързо, особено с нашите военновъздушни сили", каза ген.-лейтенант Инго Герхарц, командир на ВВС на Германия.

В най-мащабното ВВС учение от създаването си през 1949 г. НАТО активира най-доброто, с което разполага.

F-35, F-18, F-16, "Грипен", Юрофайтър Тайфун", щурмови самолети А-10 "Тъндърболт" и летящите радари AWACS.

"Ще тренираме борба с дронове и крилати ракети. Имаме сценарий: защита на градове, летища и пристанища. Имаме и писта, която ще облитаме за симулирана евакуация на цивилни", казва ген.-лейтенант Инго Герхарц.

Учението има изцяло отбранителен характер и не е насочено срещу никоя държава, подчертаха от НАТО.

Но посланието е ясно: Алиансът е готов да защитава всеки сантимер съюзно пространство от заплаха от Изток.

"Цялата идея на НАТО е, че ние сме един за всички, всички - за един. И правим всичко необходимо, за да защитим съюзниците си и въздушното пространство на всички съюзници", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

За 10 дни учението ще изпита до краен предел възможностите на военновъздушните сили на НАТО да отрази нападение от север и изток - по море и въздух.

Провежда се в Северна, Източна и Южна Германия край летищата на Франкфурт, Мюнхен и Берлин.

Всеки ден бойни самолети ще прелитат от Германия към Естония и Румъния. Едната има граница с Русия, а другата с Украйна.

Една от целите на учението е да оттренира и евакуации, включително медицински, от летище на съюзна държава. В случая - от Румъния към ВВС базата "Рамщайн" в Германия.

"Можете да видите самолет С-130 зад нас. Допреди минути бяхме с нашите полски партньори на този самолет. И това, което демонстрирахме, са способностите и капацитета, които имаме в армията, а също така, способностите, които имат нашите коалиционни партньори и съюзници. Германия, Полша и Румъния също бяха въвлечени", каза ген. Клинтън Мъри, Командване за медицинска готовност - Европа.

Учението за изтегляне от писта, според експерти, е включено в "Дифендър 23" след хаотичното изтегляне от Афганистан през 2021 г.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как може да бъде решен демографският проблем?
Как може да бъде решен демографският проблем?
Атанас Славов за отстраняването на Гешев: Политизацията на прокуратурата мотивира решението на ВСС
Атанас Славов за отстраняването на Гешев: Политизацията на прокуратурата мотивира решението на ВСС