НОВИНИ

Кой е Силвио Берлускони и как реагира светът на новината за смъртта му

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:43, 12.06.2023
Чете се за: 05:05 мин.
По света
Слушай новината

На 86 години почина Силвио Берлускони. Неизменна и фигура в италианската политика през последните десетилетия, той беше четири пъти премиер на Италия. Успя да спечели на своята партия място в правителството и на Джорджа Мелони.

Мултимилиардер, медиен магнат, бохем, плейбой. С обвинения в корупция и присъда за данъчна измама. Ярката и често скандална личност на Берлускони, който остави внушителна следа в политиката, медийния бизнес и обществения живот на Италия.

Той създаде първата в Италия частна телевизионна мрежа. Четири пъти беше министър-председател. Оглави правителство, управлявало най-дълго в историята на Италия - 1412 дни. Има двама синове и три дъщери от два брака, 17 внуци и един правнук.

В сряда Силвио Берлускони ще бъде погребан с държавни почести в Миланската катедрала.

Съюзници и противници на Берлускони се обединиха в реакциите за ярката му личност.

"Берлускони беше преди всичко боец, мъж, който никога не се страхуваше да защити своите убеждения.Този кураж и решителност го направиха един от най-влиятелните хора в италианската история", заяви Джорджа Мелони, министър-председател на Италия.

Най-важна е комуникацията, казва роденият в Милано Берлускони, чиято харизма се съчетава с огромни амбиции и с ексцентрично поведение.

Започнал като певец на круизни кораби, той създава бизнес империя, която обхваща сектори от строителството до телевизията, издателската дейност, търговията и футбола.

Изгрява на италианската политическа сцена с първия си мандат през 1994 година, само 60 дни след като създава партията "Форца Италия".

"Президентът на републиката ме помоли да съставя правителство", коментира Силвио Берлускони.

Самият той казва, че е влязъл в политиката, само за да спре левицата.

На власт е отново от юни 2001 година до април 2005 г. Подкрепя нахлуването в Ирак, а заради въвеждането на еврото, жизненият стандарт на сънародниците му спада въпреки предизборните му обещания.

Правителството му работи още една година до 2006 година. Две години по-късно отново е министър-председател въпреки, че е обвинен в подкуп и натиск върху пресата.

Кариерата му е белязана от ексцентрични прояви. На среща на НАТО в Германия говори дълго по мобилния си телефон и кара колегите си да го чакат, скандализира обществото с изявлението си, че Барак Обама има тен и че германски евродепутат става за ролята на надзирател във филм за нацистки концлагер.

Берлускони оцелява дори след твърдения, че е правил секс с непълнолетно момиче и е организирал оргии.

Правните проблеми го съпътстват през цялата му политическа кариера. Той е осъден по поне седем дела по сериозни обвинения, включително за подкуп на сенатор и съдии.

Мащабите на финансовата криза слагат край на властта му - когато се оттегля през ноември 2011 г. Италия е втората по задлъжнялост европейска страна.

Въпреки напредналата си възраст се връща в правителството като младши партньор в дясна коалиция и печели място в Сената.

Отправи последното си обръщение към "Форца Италия" точно месец преди смъртта си, не без чувство за хумор.

"За съжаление, аз още съм в болница Сан Рафаеле, но заради вас днес облякох риза и сако. Позволявам си да ви безпокоя, за да ви напомня: Предстоят избори за кметове в 700 градове в Италия", заявява Силвио Берлускони, бивш премиер на Италия.

Известен е с приятелството си с Владимир Путин, критикува Зеленски, че е допуснал народа си да страда като е атакувал Донбас.

През последните години имаше чести проблеми със здравето, многократно беше лекуван в болница. Има пет деца и два развода. Най-богатият човек в Италия никога не е посочвал кой ще го наследи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ключови моменти от мандата на Иван Гешев като главен прокурор
Ключови моменти от мандата на Иван Гешев като главен прокурор
МС: Освобождаването на главния прокурор от ВСС е само една стъпка от съдебната реформа
МС: Освобождаването на главния прокурор от ВСС е само една стъпка от съдебната реформа