НОВИНИ

Незрящ мъж завърши веломаршрута "Дунав ултра"

bnt avatar logo
от БНТ
22:21, 12.06.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Александър Спасов е първият незрящ колоездач, преминал целия участък на веломаршрута "Дунав ултра". Той караше в тандем с 15-годишния Михаил Петков - любител на планинското колоездене.

Незрящ мъж потегли по веломаршрута "Дунав ултра"

За 55 часа те изминаха близо 740 километра и успешно финишираха в Дуранкулак.

"Не сме спирали примерно да го прекратим маршрута, на части да го направим - не, средно по 16 часа на ден сме карали и бутали колелото. Най-високата скорост, която развихме беше 70 километра", каза Спасов.

Още при старта Александър и Михаил заявиха, че потеглят с мисията да популяризират активния начин на живот и сред хора в неравностойно положение.

"Аз искам да покажа на абсолютно всички, че човек с увреждане е един абсолютно пълноценен член на това общество и може да бъде много полезен на абсолютно всички, най-вече и на себе си. Въпросът е да повярва в себе си, че може да го направи. Искам да го направя този маршрут с повече колелета, тандеми, които са не с двама, а с трима или четирима", добави Спасов.

Премеждията по пътя не са били малко: Натоварен трафик, участъци с лош път, спукана гума и дълги дни каране.

"Последното трасе, което трябваше да минем от Силистра до Дуранкулак беше едно от най-красивите, но и най-трудните. Вятър ни спираше постоянно, имаше много дупки, животни по земята. Трябваше да се пазим от животни, от хора и от коли", отбеляза Петков.

Александър и Михаил ще обявят на търг каските си, с които за първи път преминаха маршрута "Дунав ултра", за да бъдат подготвени тандемни велосипеди не само за по двама, но и за по трима души. А следващото предизвикателство за Александър Спасов е отново пътуване, но този път свързано с покоряването на българските планини.

"Цел ми е това да се направят още един-два тандема. Ако можеш да победиш себе си, ще можеш да победиш и другите", каза още Александър Спасов.

Репортер: Мариана Малева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар: Меси ще увеличи популярността на МЛС
Неймар: Меси ще увеличи популярността на МЛС
Анди Мъри: Джокович прави нещата да изглеждат по-лесни, отколкото са
Анди Мъри: Джокович прави нещата да изглеждат по-лесни, отколкото са