НОВИНИ

Незрящ мъж потегли по веломаршрута "Дунав ултра"

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 09.06.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Незрящ мъж потегли с кауза по веломаршрута "Дунав ултра".

Александър Спасов е с амбицията да измине за три дни разстоянието от над 700 километра по поречието на Дунав от Видин до Дуранкулак. Пътува с велосипед за двама заедно с 15-годишния Михаил Петков, любител на планинското колоездене.

Лично предизвикателство за двамата е да популяризират активния начин на живот и избраха за това преминаването на най-дългия туристически и веломаршрут в България.

Желанието на Александър е да мотивира и други да го последват. Ако достигне до Дуранкулак, той ще е първият незрящ колоездач, преминал по маршрута в екип.

"Аз искам да покажа на абсолютно всички, че човек с увреждане е един абсолютно пълноценен член на това общество и може да бъде много полезен на абсолютно всички, най-вече и на себе си. Въпросът е да повярва в себе си, че може да го направи. Искам да го направя този маршрут с повече колелета, тандеми, които са не с двама, а с трима или четирима. Това е едно от най-красивите трасета в Европа, защото ще бъде по продължение на цялата река, да я видим в България с цeлия си блясък и великолепие на реката", сподели Александър

"В момента, в който разбрах за цялото това нещо "Дунав ултра", веднага се навих, тъй като аз карам колело по принцип, не на шосе, но по планините. Само като разбрах, че ще се кара на шосе и викам, няма как да не стане. Трябва да дойда и аз", коментира Михаил Петков.

Репортер: Анжела Каменова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Андреев: За мен Левски е повече от роден клуб
Пламен Андреев: За мен Левски е повече от роден клуб
След пороите: Нивото на язовир "Огоста" е далеч от критичните нива
След пороите: Нивото на язовир "Огоста" е далеч от критичните нива