НОВИНИ

Как пречиствателната станция на София произвежда зелена енергия и какви са ползите?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:24, 09.06.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

България изостава от другите страни в региона по отношение на въвеждането на зелена енергия и развитие на кръговата икономика. Едва 25% от фирмите у нас инвестират в зелени технологии, което да доведе до намаляване на разходите им за електроенергия и емисиите парникови газове.

Съвсем скоро водата която ще постъпи в пречиствателната станция на София ще се превърне в биогаз, електричество и тор. Отпадните води преминат през три етапа на пречистване. В рамките на процеса се отделят и тежки калови частици. Те, заедно с активна биомаса, се изпращат в анаеробни стабилизатори в метанстанциите, където се случва производството на биогаз, който пък се превръща в топлинна и електрическа енергия.

"Това е уникалното, защото много пречиствателни станции в Европа около 50 - 60% от енергията използват от собствени източници. А ние произвеждаме над 117%, т.е. освен това, което произвеждаме и задоволяваме собствените нужди, ние успяваме и да продаваме в мрежата около 17%, с което си помагаме в обслужването на обекта. След това имаме утайките, които са почвен обогатител. Ние предоставяме на земеделските производители в региона", обясни Станислав Станев, заместник-директор "Софийска вода".

А утайката от процеса по създаване на енергия се използва от фермерите за тор. В момента се изгражда нова инсталация, с която да се постигне дори повече.

"Ние ще постигнем по-малък обем за по-лесно транспортиране и ще има възможност да увеличим добива на биогаз с около 15 - 20% което ще ни помогне за още по-голяма енергийна ефективност на станцията", каза още Станев.

Столичната пречиствателна станция е една от малкото в Европа, които са сто процента енергийно независими. Въпреки ползите, повечето предприятия у нас не инвестират в енергийна ефективност.

"В България има един климат на подпомагане чрез субсидии на бизнеса - това намалява инициативата от страна на бизнеса да търси пазарни начини да постигне по-висока конкурентоспособност чрез такива инвестиции в зелена енергия", поясни Костанца Рангелова, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Вместо енергийни помощи за бизнеса трябва да има стимули за инвестиции в зелена енергия.

"В интерес на обществото е държавният бюджет да се използва умно, за да може в дългосрочен план да се използва по-малко и именно от тази гледна точка е много по-добре да използваме сега шанса. Да инвестираме така, че бизнесът да е конкурентноспособен и след години да няма нужда от това държавни пари да го субсидират", каза още Рангелова.

Декарбонизацията на икономиката води до временни завишени разходи, но те са и с по-нисък корупционен риск при обществени поръчки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощта преди финала...
Нощта преди финала...
Протест пред Руското посолство
Протест пред Руското посолство