НОВИНИ

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 09.06.2023 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Има два подхода за фигурата на главния прокурор. По-радикалният - тази фигура да се махне изобщо, другият подход е да се запази институцията под някаква форма, но да се изпълни с много съдържание. Това каза за предаването "Още от деня" Атанас Славов - в първото си телевизионно интервю като министър на правосъдието. Той смята, че е приложим по-умереният подход, но би подкрепил по-радикалния, ако има мнозинство.

Славов е категоричен, че има очакване в българското общество, че правосъдието наистина ще е правосъдие и за да се отговори на това очакване, е нужна промяна на Конституцията.

Министърът на правосъдието е изненадан, че Иван Гешев има желание да бъде изслушан в НС и да представи пред депутатите конкретни казуси, да изкара производства, които дълго време са държани висящи, и то производства за корупция по високите етажи на властта.

"Интересно е кое е онова, което е обърнало тактика на главния прокурор, че иска да споделя с парламента", каза Атанас Славов.

Разговорите в НС за конституционната реформа продължават

За заседанието на ВСС правосъдният министър заяви, че е било важно да се покаже, че това е процес, който отговаря на основните изисквания на справедлив процес.

"За неутралност, обективност, за събиране на доказателства, за това да може защитата да изложи своята теза. Всяко доказателствено искане от главния прокурор беше преценено от състава на съвета, те гласуваха по него, една част бяха допуснати, други не. Важното е, че защитата имаше възможност да задава въпроси. Така че да няма съмнение, че става дума за един справедлив процес", каза Славов.

На твърденията, че едва ли не решението е предизвестено, каза, че не бърза за никъде и е важно тази процедура да не оставя съмнения по отношение на честността и справедливостта.

ВСС заседава 14 часа дали да прекрати мандата на Иван Гешев - какво стана ясно?

Не може обаче да коментира решението на част от членовете на ВСС да оттеглят първото производство за присъствието на израелския експерт на мястото, където беше направен опит за атентат срещу Гешев. Славов уточни, че директорът и зам.-директорът на Националното следствие за казали на изслушването, че са комуникирали с Гешев относно присъствието на експерта. В постановлението на прокуратурата обаче се казва, че експертът е бил на 20 - 30 метра от мястото на инцидента, а директорът на Националното следствие е казал, че е бил на 8 - 10 метра - това е съществено разминаване, каза Славов.

Правосъдният министър увери още, че на следващото заседание на ВСС ще обсъдят твърденията за натиск срещу хората, които са внесли иска за отстраняване на Гешев. Ще бъде обсъден и въпросът за заплашителното писмо, което е било връчено на главния прокурор.

"То е връчено на летището, във ВИП зоната. Стана ясно, че преносител на това писмо е бил служител на прокуратурата, който вероятно не е бил запознат със съдържанието на писмото, получено в плик. Но самият факт, че служител носи това съобщение, очевидно, дадено от външен човек, също е много сериозен сигнал за скритите начини за въздействие и влияние на държавното обвинение", каза Славов.

Обяви, че е получил искане от Антикорупционния фонд да се обсъди цялата ситуация с известия ресторант "Осемте джуджета".

"Предстои да обсъдим с колегите как да действаме. Тогава, когато се обсъжда натискът в съдебната система, това е естественият момент да се постави въпросът с тези зависимости, които дълги години са били култивирани от някакви мрежи на влияние в и около съдебната власт", каза Славов.

Смята, че сега като се разплетат всички форми на зависимост и влияние в системата, все повече магистрати, прокурори и следователи ще излязат с лицата си и ще поискат промяната да се случи отвътре.

Според министъра на правосъдието съдът в най-висока степен е независим и в най-висока степен неподатлив на политическо влияние.

Славов обеща до половин година да постигне първите успехи в съдебната реформа.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Ганев и Цецо Соколов са "изчистили недоразуменията" на лична среща
Любомир Ганев и Цецо Соколов са "изчистили недоразуменията" на лична среща
Двама нови зам.-министри са назначени в министерствата на земеделието и на труда
Двама нови зам.-министри са назначени в министерствата на земеделието и на труда