НОВИНИ

Путин потвърди началото на украинска контраофанзива, но "без успех" - Киев го обвини в лъжа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:32, 09.06.2023
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Украинската контраофанзива е започнала, но без да постигне успех, заяви днес руският президент Владимир Путин. Киев не коментира твърденията за контранастъпление и обвинява Москва, че разпространява лъжи.

Русия обяви, че е отразила ожесточени украински атаки в Запорожка и Донецка област при големи загуби за Киев. Украйна съобщава, че противникът е в "активна отбрана". И двете страни се обвиняват в обстрели срещу цивилни, които се евакуират от наводненията след разрушаването на ВЕЦ "Нова Каховка".

Украинската контраофанзива е в ход, твърди и "Ню Йорк Таймс", като се позовава на три американски източника. Според военни експерти фокус на настъплението ще бъде Запорожка област. Според тях Киев се опитва да си върне достъпа до Азовско море, като разкъса руските окупационни сили в района на две.

Руски блогъри говорят за появата на германски танкове "Леопард" и американски машини "Брадли". Украйна е подготвила за контраофанзива 12 бригади с обща численост 50 000 - 60 000 души. Девет от тези бригади са въоръжени и обучени от Запада.

"Можем да кажем със сигурност, че тази офанзива започна. За това говори използването на стратегическите резерви на украинската армия. Украинските сили не са постигнали целите си в нито един участък от фронта", каза руският президент Путин.

Междувременно Киев обяви нови превзети територии край Бахмут.

"Водят се тежки боеве в Донецка област. Налице е резултат и аз съм благодарен на всеки, който постигна този резултат", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Американски сателити с инфрачервени сензори са засекли топлинна сигнатура, която отговаря на експлозия, точно преди рухването на стената на язовир "Нова Каховка", съобщава "Ню Йорк Таймс". Засега обаче американското разузнаване не може твърдо да определи кой е отговорен за експлозията.

Опасност от хуманитарна катастрофа след взрива на язовира "Нова Каховка"

Крайбрежието на Одеса е покрито с отломки, отнесени от наводнението в Херсонска област след разрушаването на язовира "Нова Каховка", съобщи губернаторът на украинския черноморски град. Олех Кипер посочи, че река Днепър носи отломки в Черно море, включително мини, клони и части от къщи.

Международният комитет на Червения кръст изрази голяма тревога заради изровените мини, които може да изминат километри, носени от водата, особено ако имат пластмасов корпус.

"Рискът ще нарасне след оттеглянето на водите, защото отломките ще покриват отнесените мини и няма да ги виждате. Много хора мислят, че вероятността да работи е по-малка при мина, била под вода. Нашият опит обаче сочи, че дори мини от Втората световна война, престояли под морска вода повече от 70 години, все още са действащи", предупреди Ерик Толефсен от Международния комитет на Червения кръст.

Според украинското южно командване Русия продължава да обстрелва Херсонска област, но по-рядко поради необходимостта от смяна на позициите след наводненията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Николов: Министър на енергетиката може да отмени заповедта на Росен Христов за скъпия ток
Валентин Николов: Министър на енергетиката може да отмени заповедта на Росен Христов за скъпия ток
Джокович спря контузения Алкарас и ще играе за рекордна 23-а титла от Големия шлем
Джокович спря контузения Алкарас и ще играе за рекордна 23-а титла от Големия шлем