НОВИНИ

На какво се дължи слабото представяне на зрелостниците на матурата по български?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:08, 09.06.2023
27400
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Средната оценка от матурите по български език и литература от 3,93 предизвика много коментари на какво се държи слабия резултат на сегашните дванайсетокласници. Според експертите една от причините е онлайн обучението по време на ковид пандемията.

Дългогодишни учители по български език и литература обаче казват, че слабите резултати вече са тенденция, защото всеки следващ випуск прекарва все повече време в мрежата, все по-малко поглежда учебниците и все по-трудно борави с езика, защото трябва да се положат усилия.

Истината е, че сегашната матура по български език и литература може да се сравнява само с миналогодишната, защото само те двете са направени по новия Закон за училищното образование и по новите критерии. Още миналата година беше ясно, че матурата по български език и литература вече ще е по-трудна. С повече отворени отговори и по-висок праг за получаване на тройка.

Все пак, ако сравним резултатите, миналогодишните зрелостници имат средно 4,05 по български, а сега резултатът пада под психологическата граница и е 3,93. Нищо не може да омаловажи факта, че двойки имат над 8000 дванайсетокласници.

Причините за изключително слабите резултати търсим с дългогодишния учител по български език в 119-о СУ Цеца Петрова.

"Това са хора, които наистина прекарват живота си в мрежата, учат там, забавляват се там и резултатите не са изненада, поне за мен. Излизат от училище поколения, които не могат да работят с учебник, с помагала както беше някога, учебникът е абсолютно пренебрегнат в горния курс, той е едва ли не излишен", коментира тя.

По ирония на съдбата огромната част от зрелостниците - над 70%, писаха есе за живота в мрежата - нещо, от което би трябвало да разбират. Есето ли е станало препъникамъкът на матурата?

"Есето определено ги е препънало, защото това, че темата ти звучи позната и близка не значи, че ти си добър в нея. Поначало, за да напишеш едно есе, ти трябва да имаш богат опит. Докато в тази възраст такива умения рядко можем да открием, затова моята изненада е, че всички се насочват към есето. Но обяснението е едно - те все по-малко познават художествените текстове и залагат на случайността - да напишем там нещо", коментира Цеца Петрова.

Началникът на Регионалното управление по образованието в столицата Ваня Кастрева смята, че трябва да се направи дълбок анализ и търси причината за слабите резултати в онлайн обучението, през което премина випуска.

Ваня Кастрева: Резултатите от матурите са удовлетворяващи за професионалната гилдия в София

"Настоящите зрелостници, както и настоящите седмокласници, бяха от тези, които най-дълго се обучаваха в електронна среда. Преживяването на пандемията има своите последици. Това беше неглижирано време", каза Кастрева.

В столицата резултатът е най-висок - 57,81 точки от общо 100. В дъното е Шумен, където учениците са получили едва 42,61 точки. Защо?

"В различните области на държавата нивото е различно, като това се дължи не толкова на неумението на учителите да се справят, а по-скоро на различните културни особености по региони. Ами като резултатите са ниски, значи часовете по български не са достатъчни", коментира Димитрина Захариева, учител по български език и литература, Шумен.

Станахме свидетели и на куриоз - всички зрелостници от пловдивско училище получиха двойки по български език.

"Това е средно училище "Братя Миладинови", точките са 19,92. Учениците са дванайсет", посочи Антоанета Пакова от РУО-Пловдив.

Шестиците тази година са почти два пъти по-малко от миналата. А пълните шестици се броят на пръсти. До 15 юни зрелостниците могат да видят какво са направили в училището, в което са учили досега.

До 15 юни зрелостниците могат да видят работите си от матурите

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дюкенс Назон: През следващия сезон ще се завърнем по-силни от всякога
Дюкенс Назон: През следващия сезон ще се завърнем по-силни от всякога
БК Локомотив София спечели титлата при момичетата до 16 години
БК Локомотив София спечели титлата при момичетата до 16 години