НОВИНИ

Президентът не трябва да чака КС, за да издаде указ за освобождаването на Гешев, смятат юристи

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 13.06.2023
Чете се за: 05:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Президентът Румен Радев не е нужно да чака решението на Конституционния съд по питанията на Иван Гешев, за да издаде указа за освобождаването му. Това коментираха в "Денят започва" специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова и адвокат Ина Лулчева.

Гешев сезира КС: Може ли ВСС с изтекъл мандат да взема решения за главния прокурор и ръководителите на съдилища?

Доц. Наталия Киселова изтъкна, че едно такова решение на КС може да се проточи и две години. Според нея, обаче, трябва да се дадат няколко дни на президента, за да се запознае с решението на ВСС за освобождаването на Гешев.

"Не бива да даваме часове на президента да се запознае с предложението на ВСС. Нека все пак да има няколко дни. След като Гешев заяви няколко пъти, че има да разкрие важни неща, да му дадем възможност в рамките на днешния и утрешния ден в Страсбург. Защото Конституцията не е предвидила срок и в този смисъл няколко дни са най-малкото, което може да дадем като възможност. Конституционният съд дори не е насрочил заседание, на което исканията на Гешев да бъдат допуснати. В този смисъл, след допускането ще има поне месец за становища и правни мнения, което значи да се обвърже с бъдещ процес, който може да продължи и две години. Хубаво би било Народното събрание да се мобилизира и да избере състав на ВСС, и на Инспектората, както и двама конституционни съдии, защото това също е причината за забавянето в Конституционния съд", посочи тя.

Адв. Ина Лулчева подчерта, че Конституционния съд вече има решение по аналогично питане, касаещо Инспектората към ВСС.

"Както аз, така и много колеги очакват президента сега да постъпи по същия начин - да не чака решението на Конституционния съд, а да подпише указа. Питането, отправено от главния прокурор за ВСС, е с предрешено решение, тъй като преди няколко месеца има решение по аналогичен въпрос. Имам основателно очакване съгласно предходното решение, че няма пречка този ВСС да освободи главния прокурор. Решението на ВСС не се обжалва. Евентуално указът може да се атакува", каза тя.

Според Ина Лулчева освобождаването на Гешев е напълно правилно, въпреки че остава основателно съмнението защо точно сега се случва това.

"Иван Гешев беше освободен по законовия ред с впечатляващо мнозинство и получи пълната възможност да изложи тезите си и да се яви със защитник. Безспорно е, че имаше много повече предходни основания за свалянето му. Имаше много основания той да не бъде избран въобще - беше избран въпреки категоричните становища на всички общности без прокуратурата, въпреки мнението на НПО, въпреки липсата на морални, професионални качества и липсата на административен опит", смята Лулчева.

Според нея Гешев е получил правото да се защити пред ВСС, но не е показал достатъчно уважение към този орган.

"Когато се касае за такъв важен въпрос за държавността в България, не може главния прокурор да каже, че пътува главния в командировка. Уважението към органа и въпроса изискваше той да остане, ако искаше лично да продължи да участва в заседанието, а най-малкото можеше да остави защитника си, който беше ангажирал.

Кое налага главният прокурор да ходи да разказва за дела в LIBE след като допреди месец обясняваше как е само административен ръководител, а за делата "Бареслонагейт" и кюлчетата казваше, че нищо не знае и само наблюдаващият прокурор може да каже? Аз не считам, че е накърнено правото му на защита. Гледах заседанията, имаше възможност да вземе становище по всичко," каза Лулчева.

Според нея този състав на ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор. Лулчева не намира за подходящо и Борислав Сарафов да заеме временно поста до избирането на нов главен прокурор, защото той е намесен пряко в скандала с Гешев.

"Надявам се да изберат изпълняващ длъжността, който да даде възможност на прокурорите да работят свободно без натиск, защото това е проблемът", каза Лулчева.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фран Гарсия подписа с Реал Мадрид и бе повикан в националния отбор на Испания
Фран Гарсия подписа с Реал Мадрид и бе повикан в националния отбор на Испания
Спряно е движението на влаковете между Ихтиман и Костенец
Спряно е движението на влаковете между Ихтиман и Костенец