НОВИНИ

Ивет Горанова, която покори олимпийския връх с хъс и чаровна усмивка (ВИДЕО)

На 21 години българката спечели олимпийската титла в каратето в категория до 55 кг на Игрите в Токио 2020.

ивет горанова покори олимпийския връх хъс чаровна усмивка видео
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
06:00, 05.10.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Един от спортовете, които дебютират на Олимпийските игри Токио 2020 е карате, бойно изкуство, създадено на японска земя. Само 82-ма олимпийски каратеки стартират в Токио, но сред тях има и българка – Ивет Горанова. Тя е единствената в категорията до 55 кг, която преминава през квалификационен турнир, буквално в навечерието на Игрите. Родената в Долна Митрополия Горанова, която тогава е на 21 години, е най-младата сред 9-те състезателки в категорията. Тя влиза в залата за карате на 8 години, като се занимава и с народни танци и лека атлетика. През 2019-та печели златен медал на Европейските игри като побеждава на финала фаворитката Анжелика Терлюга от Украйна. В Токио отново Терлюга е смятана за основен претендент за титлата, тя е и № 1 в света.

Ивет преминава вихрено през съперничките си в групата, като печели три безапелационни победи. Следва тежък полуфинал срещу австрийката Бетина Планк.

Българката води с 3:0, но Планк изравнява 17 секунди преди края. Юко на Горанова ѝ носи така мечтаният финал. Там тя се изправя срещу Анжелика Терлюга. Българката обаче е категорична и с 5:1 точки успява да завоюва олимпийското злато. Титлата ѝ е първа в историята за стила кумите от най-големия спортен форум и първа за България от 13 години насам след златото на Румяна Нейкова през 2008 г.

"Не мога да опиша какво усетих, краката ми трепереха на стълбичката. Наистина незабравимо преживяване, никой не може да го разбере. Успяхме, толкова години, толкова лишения и най-накрая сме на върха", споделя Ивет Горанова.

Тя триумфира в състезание, което за момента е единствено в историята на този спорт, тъй като след Игрите в Токио олимпийският път на карате не продължава.

Българката е сред най-големите радетели за включване на бойното изкуство отново в олимпийската програма. Първият шанс това да се случи е в Бризбън през 2032 година.

Вижте в линка участието на Ивет Горанова през 2018 г. в предаването представящо младите и талантливи спортисти на България - "Аз съм"!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпик Марсилия не успя да победи последния Анже
Олимпик Марсилия не успя да победи последния Анже