НОВИНИ

Иво Николов: Хокеят в България е "сиракът" на зимните спортове

иво николов хокеят българия сиракът зимните спортове
bnt avatar logo
от БНТ
22:55, 16.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Хокей
Слушай новината

Треньорът по хокей Иво Николов гостува в предаването "Олимпийски върхове", за да обсъди хокейната надпревара на Зимните Олимпийски игри в Пекин.

Николов, който е един от коментаторите на хокейните мачове в ефира на БНТ, заяви, че представителите на Северна Америка - САЩ и Канада, отстъпват на представителите на Европа - Словакия и Швеция.

"Европейци ще бъдат новите олимпийски шампиони в хокея. Само четири европейски отбора останаха в надпреварата. Дуелът между Европа и Северна Америка завърши с победа за Стария континент и в двата мача. Отборът на Словакия е доста добър, съставен е от сплав с много опитни състезатели и талантливи младежи. С просто око се видя колко затруднени бяха американците срещу тях. В мача имаха редица възможности да отбележат гол с човек повече, но не успяха и словаците изравниха 44 секунди преди края на мача", каза хокейният специалист.

Бившият наставник на юношеския национален отбор на България по хокей за младежи до 18 г. е на мнение, че Руският олимпийски комитет има силите за защити олимпийската си титла от Игрите в Пьонгчанг, тъй като след звездите от НХЛ, представителите на руската лига са най-силните.

"Олимпийските шампиони от Русия имат силите да защитят титлата си, показват потенциал и от мач на мач се освобождават от напрежението. Руската хокейна лига показва растеж. Като ги няма звездите от НХЛ, това са следващите по сила хокеисти на Игрите в Китай. Хокейните школи на Русия и Швейцария са много различни", категоричен е Николов.

Според госта в предаването, българският хокей може да постигне по-добри резултати, ако се вложат повече финансови средства в него.

"България е участвала на Олимпиада през 1976 година в Инсбрук. Това за първи път имахме възможност да играем с някоя от топ държавите. Играхме с Чехословакия и срещата завърши със загуба с 1:14 за нашите хокеисти. Единствено Илия Бъчваров успя да отбележи и това е единственият гол за България на олимпийски турнир по хокей. Ако хокеят в България се финансира по начина, по който се финансират останалите зимни спортове, сме способни да дадем и по-добри резултати. В това отношение сме като сирачета", завърши Иво Николов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул взе комфортен аванс пред шампиона на Италия
Ливърпул взе комфортен аванс пред шампиона на Италия
Хората, без които Олимпиадата е невъзможна - доброволците
Хората, без които Олимпиадата е невъзможна - доброволците