НОВИНИ

Изборът на нов патриарх: Ще се кандидатира ли митрополит Николай за поста?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:20, 30.05.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Интригата дали Пловдивският митрополит Николай ще се кандидатира за Български патриарх се заплита. На 18 март владиката обяви, че не желае да участва в процедурата по избор на нов предстоятел на православната ни църква. Днес, обаче митрополит Антоний обяви, че в канцеларията на Светия синод няма внесено такова писмо. Точно след три седмици архиереите трябва да определят тримата митрополити, между които на 30 юни ще се избира следващия патриарх.

На 18 март, само дни след кончината на Негово светейшество патриарх Неофит, пловдивският митрополит Николай обяви, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол. Обръщението на владиката беше публикувано на сайта на Светия Синод.

†Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит: "Няма категорично депозирано писмо в канцеларията на Св. Синод."

Тези думи на митрополит Антоний тази сутрин в "Денят започва" породиха въпроса дали пловдивския владика е преосмислил решението си. За "По света и у нас" митрополит Николай днес заяви, че на този етап се въздържа от всякакъв коментар по темата. През март той мотивира отказа си от участие в процедурите за избор на нов патриарх с цитирам: "медийни интриги и инсинуации", а митрополит Антоний го подкрепи и обяви, че го разбира.

†Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит: "Той изрази това свое разочарование, което вижда в тези, които като че ли из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на ДС, които се опитваха през годините да манипулират, да държат в своите ръце БПЦ и виждаме техните деца на екраните на медиите, които говорят като че ли изкарват своите страхове напред и ги вменяват на нашия народ - едва ли не, ако Пловдивският митрополит Николай стане патриарх, църквата какво ли ще се случи с нея."

На 19 март стана ясно още, че митрополит Николай е уведомил събратята си от Светия синод за своето решение.

†Киприан, Старозагорски митрополит, говорител на Светия синод: "Това е неговата воля, това е негово лично желание и негово виждане, което беше представено на заседание на Светия синод."

БНТ: Ако някой го номинира по-късно, може би той ще се откаже?

Митрополит Киприан: "Не може да се номинира, тъй като той вече си даде отвод за патриаршеския престол. Всеки има свободна воля, някой поради възраст, друг поради заболяване."

БНТ: И това е окончателно?

Митрополит Киприан: Кое?

БНТ: Че митрополит Николай няма да участва в избора.

Митрополит Киприан: Ами той го заяви писмено и го потвърди в Светия синод.

Според днешните думи на митрополит Антоний, дали Негово високопреосвещенство Николай ще бъде кандидат за Български патриарх и Софийски митрополит, предстои да се разбере.

†Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит: "Това ще разберем на 20 юни, когато Св. Синод ще се събере. Само членовете на Светия синод. Измежду нас да изберем тримата достойни за Патриаршеското було, за Български патриарх. Тримата Архиереи."

На 20 юни, с мнозинство 2/3 от всички 14 митрополити, Светия синод трябва да избере трима кандидати за патриарх. В Устава на църквата не е предвидено, че митрополит, който има навършени 50 години и повече от 5 години е бил на митрополитския престол може да откаже да бъде избран за патриарх.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море и защитникът Мартин Дичев се разделят
Черно море и защитникът Мартин Дичев се разделят
Присъди за българските измамници във Великобритания: До 8 години затвор за кражбата на 54 млн. паунда (ОБЗОР)
Присъди за българските измамници във Великобритания: До 8 години затвор за кражбата на 54 млн. паунда (ОБЗОР)