НОВИНИ

Избори в Босна и Херцеговина: Оспорвана надпревара за тричленното Председателство

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:00, 03.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

50% избирателна активност на изборите в Босна и Херцеговина - страната с най-сложна избирателна система в света. Гласоподавателите трябваше да решат кой босненeц, сърбин и хърватин да ги представлява в колективното тричленно президентство, което се оглавява на ротационен принцип от един от представителите на трите общности.

Умереният Денис Бечирович от Социалдемократическата партия вероятно ще бъде новият представител на босненските мюсюлмани в тричленното Председателство. Подкрепяният от 11 опозиционни партии кандидат изпреварва лидера на националистическата бошняшка Партия на демократичното действие Бакир Изетбегович.

"Животът на хората в тази страна е най-важен и затова призовавам за обединение, за да могат гражданите на Босна и Херцеговина да бъдат добре", заяви Денис Бечирович, кандидат за Председателството на Босна и Херцеговина.

За хърватски представител в тричленното Председателство води Боряна Крищо от националистическата Хърватската демократична общност, следвана от умерения Желко Комшич от Демократичен фронт.

"Това е победа за хърватския народ в Босна и Херцеговина", допълни Боряна Крищо, кандидат за Председателството на Босна и Херцеговина.

Двамата основни кандидати в Република Сръбска Милорад Додик и Йелена Тривич обявиха победа.

"Обявявам, че Желка Цвиянович категорично печели място в Председателството, а аз печеля поста президент на Република Сръбска", добави Милорад Додик, лидер на Съюза на независимите социалдемократи.

"Ще бъда президент на всички граждани на Република Сръбска", каза още Йелена Тривич, кандидат на опозицията.

Босна е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани и босненски хървати.

Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обработени и предадени са всички протоколи в столицата
Обработени и предадени са всички протоколи в столицата
Променлива облачност, превалявания в Югозападна България
Променлива облачност, превалявания в Югозападна България