НОВИНИ

Асен Василев пред БНТ: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ и ДПС не значи, че няма да има правителство

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
23:27, 02.10.2022
12131
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Дадохме много ясно обещание по време на кампанията, че няма да работим с ГЕРБ и ДПС и го спазваме. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев пред БНТ.

"Смятаме, че начинът, по който те са управлявали България, е изключително вреден за развитието на страната и че би било много по-добре те да не управляват България. Очевидно българските гласоподаватели им гласуваха доверие и ги поставиха на първо и трето място и те трябва да управляват", коментира той.

Василев заяви, че е абсолютно необходимо България да има правителство и не мисли, че отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ и ДПС означава, че няма да има правителство.

"Ключът е в мандатоносителя. Мандатоносителят трябва да каже ясно: "това е, в което ние вярваме". Например бюджет на постната пица - ние не вярваме в бюджета на постната пица и няма как да подкрепим такъв бюджет. Те вярват, че България трябва са се управлява по непрозрачен начин и са напълно щастливи, че съдебната реформа е приключила преди няколко години. Ние смятаме, че съдебната реформа още не е започнала и всички, които бъркат в кацата, трябва да отидат в затвора".

По думите му ако ПП бяха направили коалиция с ГЕРБ в миналия парламент, управлението е щяло да бъде по-лесно и стабилно, но това би било предателство спрямо хората, които са им гласували доверие. На въпрос дали ПП все пак биха се коалирали с ГЕРБ на цената на компромиси, Василев коментира, че такава теория не съществува.

"Приемаме антикорупционен закон, слагаме г-н Рашков за шеф на КПКОНПИ, приемаме разследващ магистрат, който да може да разследва г-н Гешев, всякакви неща, които ние като предложихме, всички се разбягаха. ГЕРБ казаха, като предложихме тези неща, че това е началото на гражданска война. Това, което мога да обещая на гражданите, е, че ние няма да предадем тяхното доверие".

Асен Василев е категоричен, че няма как парламентарната група на "Продължаваме Промяната" да се разцепи.

"Ние трябваше да съставим партията за 2 - 3 седмици. Имахме 67 депутати и видяхте, че в една много сложна ситуация, със заплахи, с подкупи и т.н., нито един от тях не предаде каузата, защото нито един от тях не е в парламента, за да защитава личния си интерес".

За да разберем какво е свършило служебното правителство, ще ни трябват инструментите на парламентаризма, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Изборният ден завърши в спокойна обстановка
МВР: Изборният ден завърши в спокойна обстановка
Христомира Поповска спечели титлата на турнир по бадминтон в Гватемала
Христомира Поповска спечели титлата на турнир по бадминтон в Гватемала