НОВИНИ

Изготвяне на туристически маршрут и организация на кетърингово събитие на изпита по професия

новости изпитите клас година
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:59, 25.08.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Изготвяне на маршрут за културно-познавателен туризъм, организация на кетърингово събитие, изчисляване на печалба, засаждане на зеленчукови култури и поправка на електроуреди. Това бяха сред темите на държавния изпит по професионална квалификация от сесия август - септември, който се проведе в 234 училища.

Бъдещите екскурзоводи трябваше да изготвят маршрут за културно-познавателен туризъм като включат поне три населени места и обекти, сред които бяха Рилския манастир, Плевенската панорама, Белоградчишките скали, Крепостта Баба Вида, Крушунските водопади, Бачковския манастир, Перперикон, Чудните мостове и др., както и да направят превод от и на чужд език.

Изучавалите специалност „Кетъринг“ имаха за задача да организират кетърингово събитие. От тях се изискваше да знаят „поведение, маниери и обноски, свързани с обслужването на гости. Технология на подходящи ястия за кетъринг за различни групи от населението (деца, възрастни, вегетарианци). Общи правила за сервиране на храни и напитки, приложна задача – попълване на счетоводен документ и превод на текст от и на чужд език

Икономистите, изучавали специалност „Предприемачество и мениджмънт“, трябваше да покажат какво знаят за основните икономически показатели на предприятието и методите за финансово-икономически анализ.

За изучаващите професия „Електротехник“, специалност „Електродомакинска техника“, темата бе за електрическите уреди за чай и кафе. Освен принципите на действието на уредите от тях се изискваше да са наясно и с възможните повреди, как да ги открият и отстранят.

Темата за професия „Техник-растениевъд“, специалност „Зеленчукопроизводство“ беше свързана със засаждането на зеленчукови култури. Кандидатите за тази професия трябваше да са наясно с подготовката на разсада, дълбочина и начин на засаждането, както и работния процес на различните видове садачни машини.

Вижте ключовете с верните отговори на държавния зрелостен изпит по профилиращ предмет ТУК

На държавния изпит по професия се явиха 1599 ученици от професионални паралелки.

Матура по профилиращ предмет положиха 2181 зрелостници. Най-много се явиха на английски език - 515 и на биология и здравно образование - 465.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Айнтрахт почете паметта на загиналите фенове на Левски
Айнтрахт почете паметта на загиналите фенове на Левски
Шумен има намерение да приеме старта на колоездачната обиколка на България догодина
Шумен има намерение да приеме старта на колоездачната обиколка на България догодина