НОВИНИ

По-висок бал за гимназиите тази година

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:20, 13.07.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Излезе първото класиране за гимназиите след 7-и клас. В столицата за поредна година с най-висок бал са влезли учениците в Софийската математическа гимназия.

Прави впечатление и че балът за най-желаните училища тази година е по-висок от миналата. 1200 ученици останаха некласирани заради недобре подредени желания.

В Софийската математическа гимназия тази година последният влязъл ученик е с бал 487,750. На второ място в рейтинга се нарежда 91-ва немска гимназия. Следва Технологичното училище "Електронни системи ", което тази година изпреварва по бал 73-то училище.

На пето място отново е 164-та испанска гимназия, следват Първа и Втора английска и 9-та Френска. На девето място е 22-ро училище, а в десетката тази година вместо 35-то е 31-во училище.

Балът е по-висок от миналогодишния, например в най-доброто училище той е скочил с над 8 точки. Причините:

"Софийските ученици, в общ план, нямат спад в резултатите от НВО и пак ще кажа за отговорното поведение на родителите, защото в обучението в условията на електронна среда родителите бяха ключов фактор нещата да се случат", обясни началникът на РУО-София Ваня Кастрева.

Тази година паралелката с най-висок минимален бал отново е тази с математика и немски език в СМГ.

Най-желаната пък е тази с английски и испански в 22-ро училище.

И тази година има куриози, ученик е посочил цели 236 желания. "Който е класиран на 23-тото си желание. Но все пак наистина се вижда голямата заинтересованост на родителите непременно да бъде прието детето", допълва Кастрева.

Към момента в София е закрита само една паралелка. Останали са обаче некласирани 1206 деца заради лошо подредени желания. Има и 914 свободни места.

От 14 до 16 юли учениците трябва или да се запишат там, където са приети или да подадат заявление за участие във второто класиране.

"Това им дава шанс да се придвижат малко по-напред в желанията или съответно да останат в паралелката, в която вече са класирани", каза Кастрева.

Казус се появи обаче в Бургас - оказа се, че доста седмокласници и техните семейства в момента са под карантина и не могат да се запишат в училищата.

"Ние в момента подготвяме образец на пълномощно, което ще бъде видимо на сайта на РУО. Същия образец ще изпратим и до всеки директор на приемащо училище. Ние няма да искаме това пълномощно да се заверява нотариално", обясни началникът на РУО-Бургас Виолета Илиева.

Според инспектората всички семейства под карантина могат да изпратят свои близки или познати, които с това пълномощно да запишат учениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест с искане оставката на вътрешния министър Младен Маринов
Протест с искане оставката на вътрешния министър Младен Маринов
Майката на бития Димитър: Имало е огромно полицейско насилие
Майката на бития Димитър: Имало е огромно полицейско насилие