НОВИНИ

Изпитите след 7-ми клас в столицата при по-голяма конкуренция и засилени мерки за сигурност

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:48, 14.05.2020
6222
Чете се за: 01:48 мин.
Още

Около 60 хиляди седмокласници ще кандидатстват тази година в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас в цялата страна.

В столицата те са над 11 500 и са повече от миналата година, така че конкуренцията за най- желаните гимназии ще е по-голяма. Увеличен е броят на професионалните паралелки.

Изпитите тази година ще се проведат при засилени мерки за дезинфекция, отстояние между учениците и съкратени срокове за проверка на тестовете и обявяване на резултатите.

Виктория е в 7-ми клас на столичното 134-то училище. От март насам се готви електронно за изпитите след 7-ми клас. Основната й подготовка е от училище, посещава обаче и частни уроци- също електронно. Казва, че този вид обучение за нея не е проблем и се чувства подготвена.

Виктория Русева, 7 клас, 134-то СУ: Определено отпадането на някои части от материала ни облекчава, но според мен това означава, че ще бъде включен по-стар материал, което може и да е малко затруднение. Аз съм се ориентирала към езиковите гимназии. Гледам да залагам на езиците, тъй като те са ми интересни и ми се отдават.

Тази година в столицата местата в най-желаните езикови гимназии са непроменени. Езикова паралелка по-малко, съответно с френски и английски, ще имат само 35-то и 18-то училище.

Седмокласниците са над 11 500 или с 670 повече от миналата година. Те ще се разпределят в 388 паралелки. От тях профилираните са 219, а професионалните - 169.

Както заложи министерството, броят на професионалните паралелки расте. Софийските професионални гимназии обаче са запълнени.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: След разрешение на министъра на образование вече имаме много средни училища, които предлагат възможности за професионално обучение.

Има и заявки за 18 нови професии като "Бутикови облекла", " Туристическа анимация", "Митническа и данъчна администрация". Много училища се насочват и към STEM-профили или 38, 6% от децата ще учат математика и природни науки.

Заради COVID-19 изпитът по български език тази година беше изместен за 15 юни, а по математика - за 17 юни.

Ще отпадне част от материала по Български език и литература и по математика, преподаван по време на онлайн обучението.

Вече е направено и преразпределение на учениците в изпитните зали.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Това, което директорите трябва да имат предвид, е остоянието на метър и половина. Ще бъде създаден строг ред на пропускателен режим, за да няма струпване отново на зрелостници и кандидат-гимназисти, ще се ползват и двата входа на училището.

Заради по-сложната ситуация квесторите ще получат по 80 лева допълнително. Децата в карантина също ще положат изпитите.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Те ще бъдат в обособени изпитни зали, всичко ще бъде в много по-строг режим на дезинфекция, на отстояние.

Заради изместването на датите на изпитите, ще се съкратят сроковете за определяне на квесторите, оценяване на тестовете и обявяването на резултатите. Те ще са готови до 29 юни.

Остават на същите дати, между 22 и 25 юни, изпитите по изобразително изкуство, музика и спорт. При провеждането им ще се следи за отстоянието и личните предпазни средства. Остава и въпросът със Свидетелствата на седмокласниците, с които трябва да се запишат в 8-ми клас.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Както всички зрелостници ще си получат дипломите, така и всички седмокласници ще си получат Свидетелствата. Редът, по който това ще се случи, е предстоящ.

Зависи от развитието на извънредната ситуация. А подаването на документите за класиране в гимназиите ще започне на 3 юли и за трета поредна година ще става само електронно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови проверки на търговски обекти в Бургас
Масови проверки на търговски обекти в Бургас
Седмици на политическа буря в Северна Македония с акцент България
Седмици на политическа буря в Северна Македония с акцент България