НОВИНИ

"Изправи се! Мутри вън!" внасят предложение за поправка в НК

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:55, 21.04.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От "Изправи се! Мутри вън!" предложиха промени в НПК, които да позволят обвиняеми да искат делото им да бъде внесено в съда, ако са минали повече от две години от повдигането на обвинения. От ГЕРБ реагираха остро и допуснаха лобистки интереси зад предложението.

От "Изправи се! Мутри вън!" предлагат, когато по едно разследване на тежко престъпление изминат повече от две години от повдигането на обвинение и не е внесен обвинителен акт, обвиняемият да може да поиска делото да бъде разгледано от съда.

Когато разследването не е за тежко престъпление, срокът да е една година, след повдигането на обвинение. Според Николай Хаджигенов, който е един от вносителите на промяната, така се решава проблемът с така наречения "вечен обвиняем".

"Буквално възстановяваме съществуващата преди ГЕРБ глава 26 в НК, буквално същите текстове. Готвим и едно допълнение, което надявам се до края на седмицата да е готово, да съобразим и решенията ЕСПЧ от 2018 година, което касае финансовите интереси на ЕС и нищо друго", заяви Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

Възможността обвиняем да поиска делото му да се разгледа от съда, ако две години след повдигането на обвинение не е внесен обвинителен акт, отпадна през 2010 година. Тогава промените бяха подкрепени от прокуратурата, защото заради бавните разследвания не успяваха да приключат делата си преди изтичането на този срок. Днес от ГЕРБ коментираха, че бързането с тези промени вероятно е заради поети ангажименти.

"Така внесени тези промени можем да стигнем дотам, че 300 дела, при които са извървени много сложни процедури да започнат отначало. И не мога да кажа, че тези хора, които уж се представиха за промяна и за независимост на съдебната власт, не целят точно обратното", коментира Дани Каназирева, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Николай Хаджигенов и колегите му мотивират предложението си с необходимостта от разследване в разумен срок и бързо правосъдие. Посочват още, че бавното правосъдие е станало причина България многократно да бъде осъдена в Европейския съд по правата на човека и да плаща значителни обезщетения. Според Хаджигенов в предложението им сроковете са разумни.

"В практиката, включително в моята практика това е оптимален срок. За две години, ако не можеш да разследваш тежко престъпление, няма да го разследваш никога. Тук ще си позволя да дам един пример. След създаването на спецпрокуратурата и спецсъда, те успяват в рамките на три месеца да съберат стотици томове, наистина абсолютно ненужни доказателства, но ги събират. И внасят в рамките на няколко месеца обвинителен акт от хиляди страници, тоест възможно е. Колко е смислено е друга тема", добави Николай Хаджигенов.

"Дали се преследва да има независима съдебна система и защита на обществения интерес или бързо прекратяване на определени дела или връщането им в начален стадий и забавянето на съдебния процес по знакови дела в България", каза още Дани Каназирева.

Дали предложените промени ще получат подкрепа от другите партии ще се разбере при разглеждането им в правната комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селишка и Дудова ще играят за европейски титли
Селишка и Дудова ще играят за европейски титли
Протест пред руското посолство в София в защита на Навални
Протест пред руското посолство в София в защита на Навални