НОВИНИ

Израел и Хамас се разбраха за повече хуманитарна помощ за Газа

Споразумението е постигнато с посредничеството на Катар и Франция

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:00, 17.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел и Хамас са постигнали съгласие за допускането на хуманитарна помощ в Газа. Това е станало възможно с посредничеството на Катар и Франция. Израелските военни обявиха, че са унищожили стратегически тунел, който е свързвал северната и южната част на Газа.

Споразумението предвижда заложниците, взети от палестинската радикална групировка в началото на конфликта, да получат медикаменти. В замяна Израел ще позволи повече стоки от първа необходимост да стигнат до Ивицата Газа. Условията там са катастрофални след военните действия и бомбардировките.

Анализатори отбелязват, че това е първото споразумение между враждуващите страни след едноседмичното прекратяване на огъня в края на ноември миналата година.

Малко по-късно Тел Авив потвърди смъртта на двама заложници. В плен на Хамас остават още около 130 души.

Вашингтон потвърди, че преговорите за освобождаване на още заложници са в активна фаза. Израелската армия заяви, че е унищожила тунел, свързващ северната и южната част на Газа. Дължината му е била няколко стотин метра и е минавал на около 9 метра под земята. Продължава военната операция в района на Хан Юнис, където се предполага, че има заложници и че се намира лидерът на Хамас Яхия Синуар, който от вчера е в списъка на терористите на ЕС.

Междувременно говорител на израелското правителство заяви, че няма да коментира твърденията на Иран, че е ударил центрове на Мосад в Ирак.

"Няма да спекулирам с информация, която идва отвъд нашите граници. Това, което ще кажа, е, че Иран продължава да използва своите проксита, за да атакува Израел по много фронтове. Осъждаме действията на Иран и призоваваме международната общност да се изправи срещу своеволията на тази страна, и да призове за мир в региона, колкото е възможно по-скоро", заяви Ави Хейман, говорител на Дирекция "Национална публична дипломация".

Иран обяви, че е поразил шпионски центрове на израелския Мосад в района на Ербил - административен център на Иракски Кюрдистан. Съобщава се за поне 4 жертви. Ирак отзова представителя си в Техеран и привика иранския шарже дафер в Багдад в знак на протест срещу ударите, които определи като нарушение на суверенитета на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неадекватен шофьор помете 7 коли на паркинг в столичния квартал "Стрелбище"
Неадекватен шофьор помете 7 коли на паркинг в столичния квартал "Стрелбище"
Руски въздушни атаки с дронове в много райони на Украйна
Руски въздушни атаки с дронове в много райони на Украйна