НОВИНИ

Предлагат разширяване на зелената зона за паркиране и в столичния квартал "Гоце Делчев"

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:44, 16.01.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Разрастване на зелената зона и въвеждането ѝ и в квартал Гоце Делчев. Засега това е само предложение, което може да влезе в сила най-рано от догодина. Тази вечер в квартала имаше обществено обсъждане, на което хората споделиха позициите си по темата. Към момента паркоместата в столицата са малко над 33 400 - повече от 12 200 от тях са в синя зона, а останалите - в зелена.

Към кварталите, в които има синя и зелена зона, от догодина може да бъде добавен и "Гоце Делчев". Въвеждането на платеното паркиране зависи от нагласата на хората.

"Запазили сме всички налични паркоместа, те ще бъдат вече регламентирани, с изключние на тези, на които по закон е забранено да се паркира", каза Димитър Божилов, кмет на район "Триадица".

Засега проектът предвижда малко над 5000 регламентирани паркоместа да влязат в механизма за платено паркиране.

"Например, ето тук има един автомобил, който е минал през тротоара и е спрял почти пред вратата на входа. Очевидно това не отговаря на норамтивните изисквания за паркиране. Предлагаме глътка въздух на хората и нормализиране на ситуацията с паркирането", каза още Димитър Божилов, кмет на район "Триадица".

Гледки като тази на паркирали автомобили пред входовете на блоковете, които към днешна дата са ежедневна гледка след евентуалното въвеждане на зелена зона в квартал "Гоце Делчев" вече няма да съществуват.

"Една от последиците на въвеждане на платено паркиране обикновено и така и пракиката го показва е засилване на контрола - минават паяци, минават служители на ЦГМ. в момента трябва да разчитаме на МВР да дойде и да глоби нарушителя", допълни Димитър Божилов, кмет на район "Триадица".

Очаквано - идеята има както поддръжници, така и противници:

- Тук проблемът с паркоместата е вечер след 19:30 часа, когато всички са се прибрали от работа и наистина тогава имаме проблем, а зелената зона е до 19:00 часа и въобще няма да свърши работа.

- Ако наистина се въведе ред и ако наистина една камара коли се махнат оттук, които са допълнителни, които не им е мястото тук, съгласна съм.

- Ще има някакъв ред може би. Трябва да се плаща за това, което получаваш.

- Аз съм имал апартамент в "Зона Б-18" и ми се наложи да го продам, защото нито мога да го дам под наем, нито ми се обикаля в квартала да търся къде да паркирам.

БНТ: И сега, ако и тук направят така, продавате и тоя апартамент?

- Ами продаваш и се местиш.

За да бъде въведена новата мярка трябва да има одобрение и от Общинския съвет. Ако преди това, разбира се, жителите на квартала пожелаят да я има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков се нареди 8-и в паралелния слалом в Бад Гащайн
Радослав Янков се нареди 8-и в паралелния слалом в Бад Гащайн
Марица Пловдив се сбогува с евротурнирите след тежко поражение у дома от Вашаш Обуда
Марица Пловдив се сбогува с евротурнирите след тежко поражение у дома от Вашаш Обуда