НОВИНИ

Малтретираното дете в Пловдив се възстановява, социалните служби са извикали майката

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 16.01.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Жестоко малтретираното 5-годишно дете от Пловдив се възстановява нормално след операцията, която премина в Университетската болница "Свети Георги". Очаква се да бъде изписано до дни. На момчето му е направена пластика на главата. И днес от "Социално подпомагане" уточниха, че преди 9 януари не са постъпвали сигнали, че детето е било обект на домашно насилие.

Неотлъчно до детето в болницата е социален работник. Заедно са от деня, в който момчето е под закрила. В грижите се е включил и биологичният баща, който в неделя е пристигнал от Германия, където живее. С майката са в развод.

"Бащата е контактувал със сина си от 6 до 8 декември. И той не е забелязал признаци на насилие, синини. Поне на нас не ни сподели. Сподели, че детето е било в добро състояние т.е. нещата, които са се случили, са се случили след 8 декември", обясни Донка Аргирова – директор на дирекция „Социално подпомагане“ - Пловдив.

Днес бащата отказа да говори пред камера. Обясни, че очаква изписването на детето и очаква следващата седмица да има повече конкретиката за състоянието на детето и за възможността той да се грижи за детето си.

Пред БНТ съдебният защитник на майката на детето заяви, че днес тя е била извикана от социалните. Стела Алексиева е с мярка „подписка“, която е протестирана от прокуратурата. В ареста е партньорът ѝ Петър Чернев, който е с три обвинения.

"Днес тя е извикана там при социалните, не отговаря на истината, че не се интересува от състоянието на детето. Начинът, по който тя получава информация е от бащата на детето", каза Велислава Илиева – адвокат на Стела Алексиева.

Докато съдът и социалните се произнесат дали биологичният баща ще поеме грижите за детето, след като бъде изписано, то ще бъде в център за настаняване от семеен тип с право на посещение от родителите.

"Обяснено му беше, че не става автоматично връщането в семейна среда, дори и той да желае, а той към момента заявява, че желае веднага да си вземе сина и да замине с него в Германия", заяви Гергана Тошкова – началник отдел „Закрила на детето“.

За да живее с него в там, по казуса трябва да се произнесе Министерството на правосъдието, уточниха социалните.

Вижте повече в прякото включване на Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АЕЦ "Козлодуй" оттегли съдебния иск за половин милион лева, заведен срещу своя служителка
АЕЦ "Козлодуй" оттегли съдебния иск за половин милион лева, заведен срещу своя служителка
Автобус и кола катастрофираха в столичния квартал "Дианабад", четирима души са пострадали (СНИМКИ)
Автобус и кола катастрофираха в столичния квартал "Дианабад", четирима души са пострадали (СНИМКИ)