НОВИНИ

Николай Денков и Юлия Свириденко обсъдиха вноса и транзит на слънчоглед от Украйна

Договореният през 2023 г. лиценионен режим ще продължи да се спазва стриктно

Александър Марков
от Александър Марков
18:14, 16.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Николай Денков и Юлия Свириденко обсъдиха вноса и транзит на слънчоглед от Украйна. Двамата разговаряха в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Вицепремиерът Мария Габриел също участва в събитието, което събира глобалния финансов и политически елит. Денков и Свириденко са потвърдили, че договореният през есента на 2023 г. лицензионен режим за внос и транзит на украинско зърно ще продължи да се спазва в съответствие с интересите на българските зърнопроизводители, но и производителите на олио.

В панела по иновации, в който участва премиерът, заяви, че Европа трябва да навакса в развитието на иновации, след като е изостанала от региони като САЩ.

"Европа беше водеща научна сила през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, но след това САЩ и Азия осъзнаха по-бързо от нас, че не трябва да противопоставяме фундаменталните на приложните науки. Тези региони инвестираха в развитието на наука, ориентирана към пазара, благодарение на която получават дивиденти. Така привлякоха талантливите хора от Европа и създадоха екосистема, в която науката и иновациите са свързани. Направиха го по-бързо от Европа", каза Николай Денков, министър-председател.

Вицепремиерът Мария Габриел изтъкна ползите от разширяването на ЕС. И предупреди, че гражданите на държавите, които искат да се присъединят, не бива да се чувстват като граждани втора категория.

"Трябва да се поучим от предишната вълна на разширяване. Давам примера с България. Имахме механизъм за сътрудничесто и проверка повече от 10 години, който беше прекратен преди година. Върховенството на закона и демокрацията са важни. И, също така, България и Румъния не са в Шенген? Защо? Всички технически критерии са изпълнени отпреди 11 години", посочи Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус и кола катастрофираха в столичния квартал "Дианабад", четирима души са пострадали (СНИМКИ)
Автобус и кола катастрофираха в столичния квартал "Дианабад", четирима души са пострадали (СНИМКИ)
Санкциониран от антикорупционната комисия ще строи новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"
Санкциониран от антикорупционната комисия ще строи новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"