НОВИНИ

Престъпна схема: Стотици са въвлечени в инвестиционна измама чрез фалшив клип

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 16.01.2024 (обновена)
Чете се за: 07:50 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици измамени с фалшив клип, в който се обещава ежемесечен доход срещу инвестиции в голяма петролна компания. В ГДБОП всяка седмица жалби подават по няколко жертви на измамата. Във фалшивите клипове, с които измамниците привличат хората, се използват лицата на държавници, политици, известни спортисти и журналисти.

Всъщност измамниците ползват лицата на популярни личности, след тях има клипове с президента, с известни бизнесмени и спортисти, дори репортажи на добре познати журналисти от новинарските емисии на трите големи телевизии. Като примамка ползват предложение за инвестиции, чрез търговия с акции на петролни и газови компании. Една от компаниите е Булгаргаз, която е държавно дружество, но акции на тази компания не се търгуват. Обещават доходност, която е три - пет, дори 10 пъти по-висока от инвестицията. Дори последната мода е да предлагат т.н. "ежемесечен пасивен доход".

Социалната мрежа, където хората прекарват все повече време, се оказва и най-доброто място, където измамниците оплитат жертвите в своите мрежи. През последните седмици реклама с фалшив сайт на БНТ предлагаше инвестиция в известна петролна компания. След като обществената телевизия докладва фалшивата публикация тя беше свалена, но се появи нова - този път фалшиво видео, което се представя като репортаж на друга телевизия.

"Почти всяка седмица имаме жертва на инвестиционна измама. Явяват се при нас граждани на практика от цяла България, които казват, че самата измама е започнала преди 7-8 месеца. Разглеждали в някоя социална мрежа съдържание и са видели реклама на сайт. Последвали са линка, прочели са на сайта колко е доходоносно това нещо, видели са дийп фейк видео. Огромна част от нашите жертви са оставили имената и телефона си. В последствие, както казвате и вие, са получили обаждане от колцентър. Пак им е обяснено как точно този сайт, точно тази платформа като инвестират техните пари, ще ги утрои тези пари", заяви Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Същото правим и ние. Регистрираме се на указаното място, като посочваме имена, имейл и телефон за връзка. Само след две минути получаваме обаждане:

- Ало.
- Да.
- Иво, здравейте.
- Здравейте.
- Димитър Велчев на Вас ви се обажда от компанията... Виждаме, че вие успешно преминахте регистрация у нас, на сайта.

Представилият се за Димитър задава поредица от лични въпроси и след това минава към основния - как искам да инвестирам.

- Вие как препоръчвате?
- Иво, вие казвате, че за първи път. Аз ще ви препоръчам да работите заедно с нашия финансов специалист, защото с вас трябва да има човек, който ще ви помага да де ориентирате на финансовия пазар.

"Но това са само виртуални пари и този сайт се контролира от измамниците. Те могат да напишат, че парите не се утрояват, а са по 10, например", обясни Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Димитър продължава разговора, като ме пита как ще превеждам парите:

- Аз разбирам, че вие използвате онлайн банкиране, всичко ли е вярно?
- Точно така, използвам онлайн банкиране.
- Супер.
- Сега, кажете ми, от този номер, който сега говорим с вас, използвате ли такива приложения като Вайбър, Телеграм или УатсАп?
- Да, използвам УотсАп, използвам Вайбър, използвам и Телеграм.

На Вайбър Димитър ми изпраща лична банкова сметка на жена, която представя като счетоводител. Именно на нея трябва да преведа първата сума за инвестицията и тя е тази, която ще ме съветва кога да купувам и кога да продавам акции.

"Самата дейност е организирана от престъпни групи, но напрактика самата измама се извъшва от служителите на колцентровете. Малка част от тези служители, които знаят какво извършват и са специализиране в това нещо. Терминът за тези служители е ритейшън агенти, които знаят как да се сближат психологически с жертвата. Ако жертвата се опита да изтегли част от своята т. н. "печалба" му се искат още пари под претекст, че например Швейцарската банкова асоциация иска някаква такса", обясни още Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

В един момент се оказва, че няма нито печалба, нито парите, които уж сте "инвестирали". А банковата сметка, на която сте превеждали различни суми е закрита. Така се оказва, че от лъжливия клип с президента, бизнесмен, известен спортист или журналист - излъганите сте вие.

"Когато видят подобен клип е необходимо да го докладват на самата социална мрежа, а също и да ни уведомят нас. Ние много често извършваме мониторинг на социални мрежи и на други интернет платформи и когато видим подобно съдържание го премахваме", каза още Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Колцентровете, които извършват измами в България най-често са разположение в Молдова и Беларус, а парите отиват към престъпни групи в Северна Африка.

Лесно се установяват тези, които са извършили измамата - те най-често са в някоя бивша съветска република - там са извършили измамата, т. е. там трябва да бъдат съдени и наказани, организаторите обаче са на някой екзотичен остров, потънали в лукс с парите на измамените. Жертвите пък са у нас. Така в повечето случаи, това са невъзможни за наказание престъпления. У нас пък са разположени колцетрове, чийто жертви са в Германия, Австралия и Близкия изток. Така например от колцентър у нас има измамена жена от Саудитска арабия, която дори е дала на измамниците достъп до онлайн банкирането си и така са източени от сметките ѝ няколкостотин хиляди долара. Тя, обаче, като пострадала, не идва да даде показания у нас и така измамниците не могат да бъдат съдени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкциониран от антикорупционната комисия ще строи новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"
Санкциониран от антикорупционната комисия ще строи новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"
Извършителят на въоръжения обир на бензиностанция в Стара Загора е с богато криминално минало
Извършителят на въоръжения обир на бензиностанция в Стара Загора е с богато криминално минало