НОВИНИ

Ученици от Бургас обучават роботи с изкуствен интелект

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 16.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Ученици от Бургас обучават роботи с изкуствен интелект. Чрез въвеждане на различни команди децата от основно училище “Александър Георгиев Коджакафалията” програмират роботите да извършват различни движения, сред които бързо ходене, танци и говорни умения.

Нао е името на робота, превърнал се в помощник в обучението на ученици.

Красимир Чакаларов: “Той може да се движи, да ходи и да мърда ръцете си. Има сензори на краката ето там се виждат, като бутони са, на ръцете също.”

Нао е висок 60 см, може да говори, вижда, да усеща допир и болка, чрез вградени сензори. Поради многото си стави, той е изключително подвижен и успява да прескочи препятствия. Всичко това се случва с помощта на предварително зададени команди на компютър, които са събрани в т. нар. “блокчета”. Компютърът се свързва с робота чрез безжична Wi Fi връзка, а учениците програмират всяко негово движение.

Красимир Чакаларов: “Той се програмира чрез блокчета. Не е да се пише на ръка, което е много трудно да се пише на ръка програмирането и по този начин се прави с различни блокчета. Едно блокче е една команда и се сглобява всъщност кода на Нао.”

Михаил: “Когато човек примерно се мръдне, той с главата си следва този човек. Ако го програмираме чрез команден блок също ще може да прави действие-примерно човек си вдига ръката и той си вдига ръката.”

Четири футон робота също са част от обучението на децата в 3-ти клас в часовете по информационни технологии. Роботът може да се движи с точност до половин инч и да се върти около оста си с точност до 5 градуса. Това го прави чудесен инструмент за измерване на ъгли и геометрични фигури.

“Децата подреждат блокчетата, като използват цикли, линейни алгоритми и така по този начин програмират робота. Той се свързва с Blutooth. Могат да го предвижват, да го накарат да издава определени звуци, да свети. Той има датчик за дистанция, спира, когато види препятствие”, обясни Веселина Георгиева, учител по информационни технологии.

Програмирането на роботи с изкуствен интелект е висш пилотаж. Затова са необходими базови познания на т. нар. Озобот, който се програмира с различни цветове флумастери на бял лист хартия.

“Всяка комбинация от цветове представлява команда, която робота чете и изпълнява след това. И определената последователност е различна команда”, каза още Веселина Георгиева, учител по информационни технологии.

Лъчезар: “То разпознава самия код и така се ориентира какво да направи.”

“Обучението по роботика в начален етап развива уменията на 21-ви век. Това са ключови умения, като логическо мислене, комуникационни и презентационни умения”, каза Хатче Фари, учител по информационни технологии.

В същото време обучението с роботи дава възможност на подрастващите сами да създават съдържание.

Репортаж: Елеана Цанова, Никола Генчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов е входирал жалба срещу Търговския регистър след отказа да впише поканата за конгрес на БФС
Борислав Михайлов е входирал жалба срещу Търговския регистър след отказа да впише поканата за конгрес на БФС
Жители на Сатовча: Полицаят системно ни заплашва
Жители на Сатовча: Полицаят системно ни заплашва