НОВИНИ

В навечерието на евроизборите: Как се готвят евродепутатите за предстоящия вот

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:25, 16.01.2024
Чете се за: 07:22 мин.
По света
Слушай новината

След по-малко от шест месеца, от 6 до 9 юни тази година над 400 милиона европейци ще изберат своите представители в следващия Европейски парламент. В повечето държави от ЕС евроизборите вече активно присъстват в дневния ред на партиите, а и на избирателите. В България те все още отсъстват от полезрението на политическите формации. Какви са очакванията на българските евродепутати от изборите през юни, как ще накарат българите да гласуват и кога българските партии ще обявят своите листи...

Европейските партии вече обявяват водачите си на листи, приоритетите си, опитват се да прогнозират и важните процеси за ЕС за следващите години. Ключови личности като Шарл Мишел вече обявиха участието си в евроизборите. Социологическите прогнози показват възход на крайнодесните формации и партии в ЕС, който биха могли да се превърнат дори в трета политическа сила в ЕП.

Евроизборите ще се проведат в тревожни времена - на фона на инфлацията в целия ЕС, проблеми с миграцията, протестите на фермерите, на фона на войната в Украйна и конфликта в Близкия изток, а също така и на на фона на изборите в САЩ които може да доведат до политическа промяна там. Всички тези неща вълнуват изключително много политиците в европейските държави и тук в ЕП.

За българските партии евроизборите обаче все още изглеждат далечни. В следващия парламент страната ни отново ще има 17 представители, както и досега. В момента те са разпределени в четири политическа семейства - Европейската народна партия, Групата на социалистите и демократите, либералната "Обнови Европа" и групата на Консерваторите и реформистите.

Българските партии изглежда все още не са започнали подготовката си за евроизборите. Никоя от тях все още не е обявила своите водачи на листи, кандидатите за евродепутати и предизборните теми. Партия ГЕРБ, която в момента има най-много български представители в ЕП не е обявила намеренията си за евроизборите.

Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: “Това решава, разбира се, партията и изпълнителната комисия и председателят на нашата партия. Това е процес, който върви постоянно и мисля, че е най-добре да се обсъжда в България, а не тук.”

Според Ковачев европейските избори са добър показател накъде върви общественото мнение:

“Знаем за съжаление, че те не мобилизират много висока активност, а в тях участват твърдите мобилизират ядрата на политическите партии, на движенията. Но въпреки всичко те са добър показател за настроенията след българското общество.”

“Продължаваме промяната” и Демократична България все още нямат решение на лидерско ниво дали ще се явят заедно на евровота. За Радан Кънев от ДСБ явяване заедно е най-разумното решение:

“Много пъти съм казвал, че смятам това за по-разумното решение, затова категорично европейските граждани на България, които разбират, че работата в Брюксел не е да слушаш или мрънкаш, а активно да участваш, да се преговаряш, да се бориш, да участваш във всяко законодателно решение - тези хора е добре да бъдат представени от една политическа сила, която да има възможността да се бори за първото място, за най-голямата група в ЕП и второто решение е как ще изглежда тази листа - и двете са на лидерско ниво. Моята надежда е, че те ще бъдат взети скоро, защото кампанията ще е много трудна.”

Според Кънев, не е проблем, ако двете формации участват в две политически семейства в ЕП. В момента самият той е част от най-голямата фракция в ЕП - ЕНП, в която членува и ГЕРБ. Продължаваме промяната се ориентира по-скоро към либералите от “Обнови Европа”. Кънев смята обаче, че по-целесъобразно е двете формации да бъдат в една делегация. Предпочитания му са за ЕНП.

Целта на ДПС на изборите е да има повече евродепутати. В момента партията има трима представители, които са част от либералната фракция “Обнови Европа”.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/“Обнови Европа”: “Що се отнася до ДПС и за процеса, който трябва да бъде извървян, той вероятно няма да бъде по-различен от този, който познаваме - номинация от партийните организации - от първичните, от местните, за да може да се види какво е очакването на всички поддръжници на партията. Оценката за всеки един от нас, който е активен в ЕП, ще бъде дадена пак от тези хора, които са ни избрали преди пет години, от партийните организации и неслучайно казвам, че този процес ще бъде приключен в края на март, началото на април месец.”

Българските евродепутати-социалисти също нямат яснота кой ще представлява левите избиратели на предстоящите европейски избори. Според Петър Витанов от Прогресивен алианс на социалистите и демократите, това със сигурност няма да е БСП:

“Състоянието на българската левица не е добро, то наподобява състоянието на българската десница преди 10-15-20 години, именно насипно. БСП отдавна вече не може да претендира да бъде хегемон на хората вляво. Малцина от хората с ляво мислене се припознават в БСП, преди всичко по-възрастните наши другари, които са носталгично свързани по една или друга причина. За съжаление не се очертава в момента някаква консолидация на лявото или поне към днешна дата. За съжаление лявомислещите хора като мен по-малко ще бъдат представени”.

снимки: БТА, БГНЕС/Архив

Освен в трите най-големи политически семейства, България в момента има и двама евродепутати от ВМРО в групата на Консерваторите и реформистите. Все още не е ясно към кое политическо семейство би се присъединила партия "Възраждане". Очакванията те са се включат в бъдещата група на крайнодесните в ЕП.

Избирателната активност на евроизбори в България е традиционно ниска. Предстои да видим дали и как партиите ще успеят да мобилизират изморените от гласуване българи да отидат до урните през юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив продаде и Алфа Конте
Локомотив Пловдив продаде и Алфа Конте
Пауло Дибала към Моуриньо: Беше огромно удоволствие да работя с теб
Пауло Дибала към Моуриньо: Беше огромно удоволствие да работя с теб