НОВИНИ

Израел нареди евакуация на поне 100 000 души от Рафа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:36, 06.05.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Израел нареди евакуацията на най-малко 100 000 души от източната част на Рафа. В тази погранична част на Ивицата Газа са потърсили убежище около 1,4 млн. души. Предполага се, че израелските сили се готвят за сухопътна операция в района на Рафа.

Рафа - градът, който приюти над половината от населението на Ивицата Газа. След серия евакуации от северната част на палестинската територия, над 1,4 млн. цивилни палестинци бяха изтласкани на юг. Тук обаче освен честите бомбардировки, се очаква да започне и мащабна сухопътна операция на израелските сили. Днес от армията съобщиха, че ще евакуират около 100 000 души и ще ги пренасочат към Хан Юнис.

"Израелската армия разширява хуманитарния коридор в ал-Маласи, за да отговори на засиления поток от помощ, който пристига в Газа. Става дума за полеви болници, палатки, храна, вода и медикаменти. Съгласно решение на правителството и след оценка на ситуацията на терен, ще започне поетапно преместване на хората от конкретни части в източна Рафа към новата хуманитарна зона", се казва в изявлението на израелската армия.

Хората ще бъдат уведомявани чрез листовки, съобщения на арабски по високоговорители и смс-и на мобилните им телефони. Часове по-рано военният министър Йоав Галант заяви, че дългоочакваната сухопътна операция в Рафа предстои да започне.

Предполага се, че до решението на израелската армия се е стигнало след като вчера при нападение на граничен пункт Керем Шалом между Израел и Газа, бяха убити трима израелски войници, а 10 бяха ранени. Поразените военнослужещи са охранявали тежка военна техника, танкове и булдозери, разположени в района. Смята се, че ракетите са изстреляни от района на Рафа.

"Изчакахме достатъчно дълго, за да видим дали преговорите ще доведат до резултат, а в това време бяхме преустановили военните си действия. Заложниците са в изключително тежко положение, а сигналите, които получаваме от Хамас са, че те не планират да се споразумеят с нас. Което означава, че операцията в Рафа и в цялата ивица Газа, ще започне в близко бъдеще", каза Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Заявката за сухопътната операция в Рафа и все по-влошаващата се хуманитарна ситуация в Газа, станаха причина Съединените щати и партньорите им остро да осъдят действията на Израел и за първи път традиционните партньори Вашингтон и Тел Авив да обтегнат отношенията си.

На този фон ООН остро осъди вчерашното решение на Израел да забрани палестинската телевизия Ал Джазира на своя територия. От медията отговориха, че закриването на израелските им офиси няма да ги спре в отразяването на войната в Газа.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Далас Старс елиминира шампиона Вегас Голдън Найтс в първия кръг на плейофите в НХЛ
Далас Старс елиминира шампиона Вегас Голдън Найтс в първия кръг на плейофите в НХЛ
Виктория Томова се изкачи с две места в световната ранглиста
Виктория Томова се изкачи с две места в световната ранглиста