НОВИНИ

"Преговаряйте сега, тръгнете си после" - пореден мащабен протест в Тел Авив

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:32, 05.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Пореден мащабен протест в Тел Авив. Хиляди се включиха в шествие с искане за спиране на огъня в Газа и незабавно освобождаване на заложниците.

В Кайро продължават преговорите за примирие. Разговорите се водят с Египет, Катар и Съединените щати. Към момента разногласията се очертават около това дали прекратяване на огъня да е временно или постоянно.

"Преговаряйте сега, тръгнете си после", "Войната не е свещена, животът е!" - скандираше събралото се множество по улиците на Тел Авив. Според близки на пленените, за правителството на премиера Бенямин Нетаняху е по-важно да оцелее, а не да върне хората.

"Народът, хората не искат повече това правителство! Не искаме тези 120 депутати, искаме някой да поеме контрол", каза Сара Салом.

"Нетаняху, призоваваме те да постигнеш споразумение за освобождаване на всички заложници. Бавите се, за да можете ти и министърът на националната сигурност да останете на власт. Искате да останете на власт, не ви интересуват заложниците! Операция в Рафа ще означава смърт за заложниците, ти нямаш право да убиваш 132-ма граждани на Израел", каза Яцак Елгарт, брат на заложник в Газа.

Високопоставен представител на Израел заяви, че позицията на страната остава непроменена - няма да бъде сложен край на войната в замяна на сделка за освобождаване на заложниците. Планът за сухопътна операция в град Газа все още е в сила, добави той.

Според израелски медии към момента Тел Авив няма да праща делегация в Кайро, където е в ход пореден тур преговори за временно примирие в Газа и където вече има представители на "Хамас".

Екип ще замине за египетската столица след като палестинската групировка даде отговор на израелското предложение - 40-дневно примирие и освобождаване на част от заложниците, в замяна на амнистия за палестински затворници.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен ще стартира от първа позиция в Гран при на Маями във Формула 1
Макс Верстапен ще стартира от първа позиция в Гран при на Маями във Формула 1
Хиляди посрещнаха Великден в Украйна и Русия
Хиляди посрещнаха Великден в Украйна и Русия