НОВИНИ

"Съюзната стена" в Ново село: Как действа бойната група на НАТО у нас

Николай Минков
от Николай Минков
10:33, 06.05.2024 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Под кодовото име "Съюзна стена" многонационалната бойна група на НАТО проведе тактическо учение с бойни стрелби на полигон "Ново село". Как военни от 7 държави успяват да взаимодействат в условия максимално близки до истинските?

Агресор нахлува в държава - членка на НАТО. Многонационалната бойна група на НАТО първа посреща противника. Целта е да увлече неприятелските сили в чувал, след което те да бъдат контраатакувани по фланговете чрез активни маневрени бойни действия и унищожени. Основната тежест на първото съприкосновение поема българската механизирана пехотна рота.

"При увличане на противника нашата задача ще е де го блокираме и след което, осигурявайки контраатаката на бойната група, да участваме в нея", казва подполковник Иван Бонев - зам.-командир на Многонационалната бойна група на НАТО.

Отстъпващото пехотно подразделение подмамва врага, принуждавайки го да води бой в градска среда, където численото му преимущество губи значението си. Тогава българският контингент получава заповед да контраатакува. Първи са пехотните щурмови подразделения, които водят битка сграда за сграда. След тях настъпват бойните машини.

МТЛБ е една от основните бойни машини в пехотните подразделения на Българската армия.Освен за превоз на личен състав , тя се използва за изпълнение на огневи задачи. Без прецизно планиране всяка една тактическа задача е обречена на провал, признава лейтенант Иванов.

"Започваме да планираме как по най-бърз и точен начин можем да изпълним задачата, започваме да даваме указания на сержантите, сержантите на войниците и така започваме действия по бойната подготовка, като съставяме планове и организираме главно бойните действия", обясни лейтенант Ивайло Иванов- командир на 1-ви механизиран взвод.

Щурмовите групи на ниво отделение, взвод и рота успяват да изтласкат противника в центъра, докато съюзните сили го притискат по фланговете.

"Най-трудният момент е взаимодействието между наши военнослужещи и военнослужещи от различните нации- комуникацията между нас", каза лейтенант Иван Станоев- командир на 2-ри механизиран взвод.

"До влизането ми в бойната група не знаех чужди езици, но сега ни се налага да наблегнем да английския, за да справяме с комуникацията с чужденците и с другите нации", посочи редник Пламена Иванова.

Сериозно предизвикателство пред командния състав на бойната група е да се координират действията на 900 военнослужещи от 7 националности.

"Езикът не е проблем. Ние говорим английски, разбира се, опитваме се да научим и български, защото сме тук. За нас е лесно, защото всички говорим английски и се разбираме помежду си", каза полковник Мариано Скандура - командир на Многонационалната бойна група.

Кооперативната работа в международна среда дава много ползи за българските въоръжени сили, твърди командирът на българския контингент.

"Това, което научаваме, са нови тактики, техники и процедури, умения да работим с партньори, дефицити, които имаме по отношение на далекобойност или бронировка, да бъдат компенсирани с нашите партньори от Алианса. И не на последно място - изграждане на много сериозни взаимоотношения помежду ни, които прерастват от професионални в приятелски, защото нашето мото в бойната група е "Подготвяйте се заедно, преди да сте си необходими един на друг", поясни подполковник Иван Бонев.

А изграждането на партньорство е основна задача. Заради нарастващата заплаха от изток, успоредно с повишаване на бойните и тактически способности, се работи и за увеличаване числеността и структурата на бойната група на НАТО.

"В Българската армия, съвместно с плановата, които са разработени с италианската армия, се работи в направление на нарастване на бойната група до бригада. Това ще стане поетапно през годините, като база за развитието ще бъде текущата многонационална бойна група", каза подполковник Иван Бонев.

Вече втора година Многонационалната бойна група на НАТО у нас води активна учебна, тактическа и стрелкова подготовка. Тя е съставена от сили от България, Италия, САЩ, Гърция, Албания, Турция, Северна Македония и Черна гора. Бойното формирование беше активирано с още четири групи на НАТО по Източния фланг в отговор на руската инвазия в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Не можем да свикваме с неглижирането на армията
Радев: Не можем да свикваме с неглижирането на армията
Премиерът: Народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали
Премиерът: Народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали