НОВИНИ

Мечтае да лети, за да защитава България - запознайте се с бъдещия пилот Борис

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
07:50, 06.05.2024
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Мечтая да стана истински пилот на истински изтребител"

Да си само четиригодишен и да гориш в мечтата за небето и всеки ден да полагаш усилия да се доближиш до облаците. Добре дошли в света на Борис от Карлово, светът на полета, на свободата и мечтите без ограничения.

Родителите му - майор Славена Желязкова - Генкова и майор Деян Генков, служат в 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Борис е роден в Деня на независимостта на България. Расте независим, борбен и упорит в семейство на родолюбци. "Когато мама и тате работят, защитават България", разказва той.

"Това е една професия, която не е точно професия, тя е нещо повече. Тя е да обичаш България, да защитаваш България. Да положиш клетва пред бойното знаме е нещо много различно от всичко останало", казва майор Славена Желязкова - Генкова.

"Всеки българин трябва да бъде родолюбец. С нищо не се различаваме от всички останали, освен това, че сме положили клетва да защитаваме родината, ако се наложи, дори с цената на живота си и си изпълняваме всекидневно нашия дълг. Както е девизът на нашата бригада - дълг, лоялност, всеотдайност", допълва майор Деян Генков.

"Армията е навсякъде - при пожари, при наводнения, на границата, за охрана на българската граница, така че смятам, че ние сме навсякъде до хората", казва майор Славена Желязкова - Генкова.

Денят им започва както на всички хора, които работят и служат в бригадата. Сутрин стават, оправят се за работа, Славена буди Борис, приготвя му закуска. И ако днес работата му е да ходи на детска градина, Борис мечтае някой ден за професията пилот. Има и обяснение защо:

"Защитава България от лошите".

Има и конкретна мечта за конкретен самолет.

"Ф-16".

БНТ: Защо Ф-16?

Борис: Защото е много бърз.

Бъдещият пилот отдавна има този пулт за управление на самолет - макар и играчка.

"Някой път толкова много се вживява в пилотирането на самолета, че му казвам, "Борисче ела замалко за нещо" и той - "Не мога, тате, в момента летя", разказва майор Деян Генков.

А когато летиш в мечтите, рано или късно политаш и в реалността. Голяма изненада, за която Борис не подозира - авиобаза "Граф Игнатиево" отваря вратите си за него и му е подготвила незабравими срещи - с пилот и с МиГ-29, защото любимите му Ф-16 се очакват тепърва да пристигнат.

Пилот: Здравей, как се казваш?

- Борис.

Пилот: Аз съм Костадин и съм пилот на изтребител. Днес имаш специална изненада, а именно да летиш на Миг 29, готов ли си?

- Да!

"Мисля, че ще изключително вълнуваща среща както за Боби, така и за мен и съм изключително радостен, че успях да предам дори малка частица от нашата специфична професия на летец пилот на едно дете и така да подсиля неговата мечта", казва Костадин Недев - пилот на изтребител.

Един пилот трябва да е добър с точните науки като математиката и физиката, но и с технологиите, коментира Костадин Недев

"Съвременните изтребители стават все по-технологични и технологични. На второ място, това, което разказах и на Боби, е, че не е достатъчно само да си добър с технологиите. Също така за нас е от изключителна важност да поддържаме добра физическа и психологическа подготовка. За това той тренира всеки ден устремено и на трето място - тук слагаме, разбира се, и езиците, тъй като в днешно време без тях не можем. Може би комбинацията от тези три неща, ние обичаме да казваме, че летенето е много комплексна професия и както често обичаме да се шегуваме в авиацията е, че тя не изисква много, тя изисква всичко. И затова ние казваме, че летенето е по скоро начин на живот, а не просто професия".

А след кацането с МиГ-29 Борис се доближи и с още една крачка до мечтата си - управлява, макар и виртуално, Ф-16 - самолетите, които се очаква да пристигнат у нас, за да охраняват въздушното ни пространство.

"Аз съм завършил курс по лидерство в авиацията в САЩ и той е част от програмата за обучение на пилоти за Ф-16. Това, което мога да кажа, е, че с придобиването на новия изтребител България ще придобие изключително големи способности, които на този етап в момента ние не разполагаме. За съжаление пътят, по който вървим, е изключително дълъг и ни очаква много, много работа, така че да може след 3, след 5 години да говорим за една много по-боеспособна и организирана и технологично модернизирана Българска армия и в частност Военновъздушните сили", казва Костадин Недев - пилот на изтребител.

След срещата Борис мечтае още по-силно да е част от боеспособната и модерна армия. А докато дойде този момент, вероятно на всеки Гергьовден Борис ще търси в небето своя нов приятел Костадин и неговия изтребител. И ще продължи да мечтае.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ландо Норис стигна до своята дебютна победа във Формула 1 след триумф в Маями
Ландо Норис стигна до своята дебютна победа във Формула 1 след триумф в Маями
Един ден в 24-та авиобаза "Крумово"
Един ден в 24-та авиобаза "Крумово"