НОВИНИ

България празнува Възкресение Христово

Хиляди православни посрещнаха в храмовете Великден

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 05.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Новината за Христовото Възкресение огласи православните храмове в цялата страна в полунощ. Вярващите отнесоха част от благодатната светлина в домовете с вярата, че с кръстната си смърт Божият син е победил смъртта и изкупил греховете на човечеството.

Светлината и радостта от Въкресението изместиха скръбта от кръстната смърт на Божия син. По традиция хората посрещнаха вестта, обиколили храмовете в полунощ, където изчакаха идването на благодатната светлина, която да отнесат в домовете. В пасхалното си послание Светият синод на Българската православна църква призова вярващите да помагат на ближните си и на тези в нужда, но обърна поглед и към проблемите на света днес, в който разбирателството трябва да спре братоубийствените войни.

"Христос възкръсна от мъртвите и със смъртта си, смъртта победи". Така радостната за православните новина бе възвестена от Врачанския митрополит Григорий в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София. Българският Великден тази година православната ни църква посреща без предстоятел, но събрала вярващите в уюта, топлината и светлината на храмовете в цялата страна.

"Днес молитвата ни към Възкръсналия Господ и Спасител е да се възстановят изгубените връзки между отделните народи. И отново да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение между човеците. Сега повече от всякога е нужно да сме миротворци и да проявим своята любов на дело към ближния", каза Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод.

И вярващите посрещнаха добрата вест за Възкресението на Божия син с надеждата за повече добрина помежду ни.

Снимки: БГНЕС

Това е вторият Великден в най-новата история на светата ни плавославна църква, който се посреща без предводител, след скорошната кончина на Негово Светейшество патриарх Неофит. Той напусна земния живот на 13 март, точно преди началото на Великия пост. През 1971 година, пак през март, но на 7-и почина патриарх Кирил. И тогава изборът на нов предводител е насрочен след Великия пост, така патриарх Максим е избран на 4 юли. Сега за Българската православна църква предстоят дни на отговорни изпитания, като на 30 юни трябва да бъде избран следващият духовен баща на България.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 05.05.2024 г., 20:20 ч.
Спортни новини 05.05.2024 г., 20:20 ч.
Трентино спечели Шампионската лига по волейбол
Трентино спечели Шампионската лига по волейбол