НОВИНИ

Израел показа най-голямата, открита досега, фабрика за оръжия в Газа

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е на ново посещение в Израел

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:24, 09.01.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Близкия изток - американският държавен секретар Антъни Блинкен е на посещение в Израел. Той вече разговаря с президента Ицхак Хeрцог. Ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху и външния министър Израел Кац.

Тел Авив е последната спирка от поредната близкоизточна обиколка на Антъни Блинкен от началото на войната между Израел и Хамас.

"Това е четвъртата Ви обиколка от началото на войната в Газа. И ние сме много благодарни за подкрепата и за ангажимента към сигурността на Израел, и за това, че се правите възможна победата ни в тази война", заяви Ицхак Херцог, президент на Израел.

"Пристигам от няколко държави - Турция, Гърция, Йордания, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия. Ще искам да споделя чутото от техните лидери с президента, както и с премиера по-късно днес. Ще поговорим и със семейства на заложници за нашите неуморни усилия за връщането на пленените", Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Четири арабски държави и Турция са изразили готовност, заедно със САЩ, да се включат във възстановяването на Ивицата Газа след края на войната - това е новината, която Блинкен ще предаде на израелските лидери. И за пореден път ще настоява израелската страна да направи повече за защитата на цивилните и за гарантиране на достъпа на палестинците до хуманитарна помощ.

Разговорите се очакват да бъдат сложни, особен след ликвидирането на лидери на Хамас и Хизбула, коментират анализатори.

Междувременно израелската армия показа най-голямата открита до момента фабрика на Хамас за производство на оръжие.

"Влязохме във фабриката, в която са произвеждани ракети с голям обсег. Могат да поразяват цели на разстояние 100 км. След това са транспортирани със специален асансьор, създаден за сандъците с боеприпаси. Виждаме детонаторите, които са произвеждани с тези машини с цифрово-програмно управление", каза Даниел Хагари, говорител на армията.

Става дума за комплекс от тунели и цехове, а боеприпасите са произведени с материали с двойна употреба, твърди Тел Авив.

"Те са изработени от желязо, от материали с двойно предназначение, предоставени от Израел за палестинците. Те е трябвало да отидат в селското стопанство, за торове, за земеделие. Машините с цифрово-програмно управление са предназначени за болници. Циментът беше, за да се помогне в строителството. Вместо това "Хамас" построи терористична мрежа от тунели, превърна ракетите в свое основно производство и използва всичко, което може!", каза още Даниел Хагари, говорител на армията.

От армията информираха, че при поредна атака днес в Хан Юнис са убити около 40 палестински бойци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията намери изгубени 22 000 евро
Полицията намери изгубени 22 000 евро
Преди 17 години Стив Джобс представя първия телефон със съвременен дизайн и тъчскрийн
Преди 17 години Стив Джобс представя първия телефон със съвременен дизайн и тъчскрийн