НОВИНИ

Израел с мащабна операция в бежанския лагер Дженин

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:43, 04.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

10 палестинци са загинали, а 100 са ранени при мащабна израелска операция в бежанския лагер Дженин, на Западния бряг. 3000 палестински бежанци са евакуирани от лагера, а в палестинската автономия е обявена обща стачка, в знак на протест срещу действията на израелските военни. Съветът на Лигата на Арабските държави се събира на извънредно заседание в Кайро, посветено на ситуацията в Дженин.

Празни улици, опустошение и облаци дим - така изглежда бежанския лагер Дженин след края на първия ден от най-мащабната от 20 години израелска операция. В ранните часове вчера Дженин беше атакуван с дронове.

Нахлуха стотици военнослужещи, с бронирани машини, военни булдозери. През целия ден се водеха интензивни сражения и престрелки. Блокирани са пътищата в лагера, превзети са къщи и сгради, а по покривите са разположени снайперисти.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че операцията ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

"През последните месеци Дженин се превърна в рай за тероризма. Слагаме край на това. Нашите сили влязоха в гнездото на терористите, елиминират терористи, арестуват издирвани лица, унищожават техните щабквартири и конфискуват оръжия. Правят и още нещо - разрушават лаборатории с индустриален мащаб за разработване на експлозии, които да убиват цивилни израелци", заяви Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

Около 500 семейства напуснаха Дженин от началото на операцията. Съобщава се, че мъже са задържани от израелската армия и е разрешен само на жените и децата да напускат лагера.

"Днес е черен ден. Нахлуха в лагера, това е като инвазията в Дженин от 2002 година. Има счупени прозорци, самолети летяха над главите ни", заяви Хусния Баракат - бежанка от лагера в Дженин.

В знак на протест днес магазини и офиси на Западния бряг са затворени. Палестинският президент Махмуд Абас обяви операцията за "поредно престъпление към беззащитния народ" и спря координацията по сигурността с израелските власти.

"Спираме всички срещи и обаждания с израелската страна, както и координацията по сигурността. В светлината на нарушаването от страна на Израел на споразуменията от Шарм ел-Шейх, ръководството обявява, че тези договорености вече нямат стойност и спират да съществуват", заяви Набил Абу Рудейне - говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

В лагера в Дженин живеят 18 000 палестинци, делящи около половин квадратен километър. Създаден през 1953 г. и управляван от ООН, той често бива наричан от палестинците "Столицата на мъчениците". През последните години се превърна в крепост на терористи от ново поколение като "Бригадите Дженин" свързани с "Хамас", палестинската групировка "Ислямски джихад" и редица по-малки местни фракции. Настоящата операция напомни на палестинците за Битката в Дженин по време на Втората интифада през 2002 година. Тогава над 50 палестинци и 23-ма израелски войници загинаха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суперлуна озари нощното небе
Суперлуна озари нощното небе
Украйна отчита незадоволителен прогрес в контраофанзивата си
Украйна отчита незадоволителен прогрес в контраофанзивата си