НОВИНИ

Израелската армия влезе в Газа с цел да унищожи Хамас (ОБЗОР)

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:43, 29.10.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ожесточени сражения се водят в Ивицата Газа между израелската армия и Хамас. Три седмици след кървавата атака на групировката, започна втория етап на войната.

  • От Тел Авив обявиха, че изпращат в анклава допълнителни части, а сухопътните операции ще станат по-интензивни. Новата фаза на бойните действия беше обявена от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който предупреди, че "войната ще е дълга и трудна".
  • ООН отново предупреди, че животът на хиляди цивилни в анклава е в опасност.
  • В Газа складове за храна днес бяха щурмувани и разграбени.

Северна Газа. Оградата, която разделяше анклава от Израел е рухнала. Колони от израелски танкове се насочват към цели на Хамас. От израелското военно министерство разпространиха кадри от масирани бомбардировки през нощта, които са подкрепяли израелските сухопътни части. Израелските войници са навсякъде в Ивицата, предупреди израелският премиер.

"Това е втората фаза от войната. Целите са ясни - унищожаване на военните и правителствени сили на Хамас и връщането на заложниците", заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Израелската армия съобщи, че през изминалото денонощие са били унищожени 450 цели, включително командни центрове, наблюдателни пунктове и ракетни установки на Хамас.

"През нощта засилихме влизането на сухопътни части в Ивицата Газа и те се присъединиха към силите, които вече се бият там. Постепенно разширяваме наземните дейности и обхвата на нашите сили в Ивицата Газа", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Израелската армия и друг път е влизала в Ивицата Газа. Операциите обикновено продължаваха няколко седмици, а целта им беше да намалят силите на Хамас. Този път, обаче, планът на Тел Авив е пълното унищожение на групировката.

"Има моменти, когато една нация е изправена пред две възможности - да съществува или да умре. Сега сме изправени пред това изпитание и не се съмнявам какъв ще бъде резултатът. Ще победим", каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

В Газа израелската армия трябва да се бие в гъстонаселени квартали с изключително ограничено пространство за маневри.

Хамас, която според анализатори е подготвяла нападението от 7 октомври, най-малко две години, вероятно има ясни планове и за съпротива. Предположенията на военните експерти са, че първоначално екстремистите ще се опитат да пренасочат израелските части към минирани райони. Със сигурност Хамас ще използва дронове камикадзе и снайперисти. Освен тунелите, групировката ще разчита и на жилищните сгради, като ги превърне в щит.

Сражения на територията на Ивицата Газа ще усложнят още повече хуманитарната криза, предупреждават от световните организации.

"Хората са отчаяни. Гладни са. Не са получавали храна от дни", изтъкна Абеер Етефа, говорител на Световната програма по прехрана.

Телефонните и интернет връзките в анклава днес бяха частично възстановени. Но информациите от там са оскъдни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама убити и 18 ранени при стрелба във Флорида
Двама убити и 18 ранени при стрелба във Флорида
Броят на жертвите на урагана "Отис" в Мексико нарасна до 39 души
Броят на жертвите на урагана "Отис" в Мексико нарасна до 39 души